חדשות

תכנית התערבות בבתי ספר יעילה במניעת השמנת יתר ושימוש בגלולות משלשלות בקרב מתבגרות (Arch Pediatr Adolesc)

08/03/2005

מחקר חדש ומעודד המתפרסם כעת ב-Arch Pediatr Adolesc מלמד על כך שטיפול התערבותי מונע במסגרת בית הספר עשוי להיות יעיל בהדרכה לתזונה נכונה ושימוש מושכל בתרופות להרזייה.

מטרת המחקר הייתה להעריך את ההשפעה של התערבות למניעת השמנת יתר על השימוש בתרופות משלשלות/גורמות להקאה וגלולות דיאטה הנלקחות באופן עצמי ע"י מתבגרות צעירות במטרה להפחתת/שמירת משקל.

החוקרים חילקו באופן אקראי 10 בתי ספר של חטיבת הביניים לקבוצת התערבות או בקרה. ניתוח רב משתנים וארוך טווח בוצע על בסיס נתונים של 480 בנות, במטרה להעריך את ההשפעה של ההתערבות על הסיכון למקרה חדש מדווח של שימוש בגלולות משלשלות או גלולות דיאטה במהלך 21 חודש, כאשר ההשוואה היא בין קבוצת התערבות לקבוצת הביקורת תוך התאמה למשתנים אתניים ואחרים. בנות אשר דיווחו על שימוש בגלולות כאלה לפני תחילת המחקר לא נכללו בניתוח הנתונים.

הבנות היו בגילאים 10-14 ובממוצע 11.5 שנים.

ההתערבות הייתה בהתאם לתכנית של ה- Planet Health obesity prevention  אשר יושמה ב-2 בתי ספר ותוכננה לשפר את התזונה הבריאה, פעילות גופנית ולהפחית שעות צפייה בטלויזיה.

התוצאה שנמדדה הייתה שימוש עצמי בגלולות להקאה ושילשול או גלולות דיאטה במטרה לשלוט במשקל במהלך 30 יום לפני הבדיקה.

לאחר ההתערבות נמצא ש-6.2% מהבנות בקבוצת הבקרה לעומת 2.8% בקבוצת ההתערבות דיווחו על שימוש בגלולות מהסוג הנ"ל. בניתוח רב משתנים נמצא שבנות בקבוצת ההתערבות היו בסיכון נמוך יותר של למעלה מ-50% לעשות שימוש בגלולות אלה, בהשוואה לבנות בקבוצת הביקורת: יחס סיכון של 0.41, מובהק סטטיסטית.

החוקרים מסיקים שמימצאים אלה מעודדים הפעלת תכנית התערבות מתאימה בבתי הספר במטרה למנוע באופן יעיל השמנת יתר ושימוש שאינו מומלץ בתרופות משלשלות/גורמות להקאה.

Arch Pediatr Adolesc Med. 2005;159:225-230. 

הערת המערכת: בימים אלה כשמערת החינוך סוערת בעקבות המלצות דו"ח דברת, לא שמענו על התייחסות רצינית מהמשרד או הועדה על תכניות לשיפור החינוך לתזונה נכונה, פעילות גופנית, שימוש מושכל בתכשירי דיאטה וכד'. הנה מחקר שמראה שיש כנראה מה לעשות ברמת בית הספר, בין אם מדובר ביום לימודים ארוך או רגיל...

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני