מאמרי מערכת

הלכה ורפואה/ אנורקסיה: מאת הרב יעקב וינר , יד שרה

22/07/2015

שאלה:

אני עובדת סוציאלית בבית חולים במרכז הארץ במחלקה פנימית שבה מאושפזת נערה בגיל 19 הסובלת מאנורקסיה (מרעיבה את עצמה עד כדי סכנת נפשות)  היא מסרבת לאכול מלבד הזמן שיושבים איתה בקפיטריה ואוכלים איתה, ואז היא גם אוכלת.

היות ובקרוב יחול  צום תשעה באב אז שאלתי היא האם מותר לי לאכול איתה כדי שהיא תאכל?

 אומנם אני בריאה ויכולה לצום אך על ידי אכילתי איתה אני חשה כמצילת חיים. כיצד עלי להתנהג?

תשובה:

בדיני פיקוח נפש, כמו שלחולה עצמו מותר לחלל שבת, כך גם כן מותר לשני לחלל שבת בשבילו. ומובא ברמב"ם הלכות שבת פרק ב הלכה ג  "שכשעושים דברים האלו (לחלל שבת בפיקוח נפש) אין עושים אותם לא על ידי נוכרים ולא על ידי קטנים ולא על ידי עבדים. אלא על ידי גדולי ישראל וחכמיהם. ומובא בבאר היטיב הלכות יום הכיפורים סימן תריח סעיף קטן ז ובביאור הלכה סימן תריז' ס"א על דברי השולחן ערוך "שעוברות  ומניקות מתענות ומשלימות ביום הכיפורים" אומר הבאר היטב  " אם יש למניקה ילד חולה ומסוכן ואינו רוצה לינוק כי אם ממנה ואם היא תתענה יש סכנה לילד אז אינה מתענה אפי' ביום הכיפורים.

אם כן  בנידון שלנו שהמטופלת היא חולה שיש בה סכנה וזה מחלת נפש שהיא לא שולטת על עצמה, מותר לאכול איתה כדי שהיא תאכל. אבל כדאי לפגום את האוכל  שאת אוכלת[שהרי את בריאה] כלומר שטעם האוכל יהיה פגום.  (אוכל בטעם פגום אינו נחשב לאכילה לביטול הצום) ואם  אי אפשר לפגום המאכל אז יש לאכול פחות משיעור אכילה (כ30 גרם תוך 9 דקות) ואם זה אי אפשר אז תאכלי כהרגלך  היות וזה נחשב להצלת חיים.

בכבוד רב

יעקב וינר

הרב יעקב וינר שליט"א  -  עומד בראש מוקד רפואה והלכה ביד שרה, אשר נותן מענה בשאלות הלכתיות רפואיות.

 במייל: machonr@yadsarah.org.il ובטלפון 02-6444-590 ובכתובת שדרות הרצל 124 ירושלים.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני