מאמרי מערכת

הלכה ורפואה ב'יד שרה' : כיצד הסובלים מאנורקסיה עובדים את ה'?/מאת הרב יעקב וינר

13/11/2016

איך ניתן לשכנע חולה הסובל מהפרעת "אנורקסיה נרבוזה", שאינו רוצה לאכול מאומה, לאכול בכל זאת?

 

במוקד השו"ת שע"י 'יד שרה' התקבלה השאלה הבאה:

אני אב לילדה בגיל 16 הסובלת מהפרעה נפשית בשם "אנורקסיה נרווזה", הפרעה זו גורמת לסובלים ממנה לסרב לאכול ולצום עד כדי סכנת נפשות. ביתנו הייתה מאושפזת בבית חולים במשך מספר חודשים לצורך קבלת תזונה בריאה ומזינה, וכעת היא שוחררה לביתה לצורך החלמה ומעקב, כשההוראה הרפואית היא חד משמעית, למנוע ממנה כל אפשרות של צום, הקאה יזומה וכדומה.

שאלתי היא: מאחר וביהדות ישנם כמה וכמה ימים בשנה בהם חובה לצום ולהתענות, מה דינה של ביתי בימים אלו, האם היא יכולה לאכול בצומות, ובפרט בצום יום הכיפורים בו איסור האכילה חמור יותר?

אציין, שביתי מסרבת בתוקף לאכול בצום, ובפרט אינה מוכנה לאכול ביום כיפור.

תשובה: בכל הצומות עליה לאכול כרגיל ללא שאלה או פקפוק, מאחר שאי האכילה עלול לסכן את חייה.

ביום כיפור, אף שיכולה לאכול ולשתות ב"שיעורים", כלומר מעט מעט בהפסקה של כמה דקות בין אכילה לאכילה, עדיף יותר שתאכל ותשתה כרגיל, מאחר שעצם הרעיון של שמירת הצום באופן כלשהו עלול לגרום לה לחשוב באופן חיובי על מעשה של צום, ועל ידי כך היא עלולה לתת לגיטימציה למניעת אכילה ושתייה גם בימים אחרים, ועל ידי כך תסתכן במוות.

ובעניין התנגדות הבת לאכילה בצום, יש להסביר לה בנועם שלכל אדם ישנה הזדמנות לעבוד את ה' על פי כוחותיו ותכונותיו, ולחולים בהפרעת אכילה ניתנה הזדמנות לעבוד את ה' באמצעות אכילה, שכשם שלשאר האנשים עבודת ה' בימי הצומות היא בהימנעות מאכילה, אצלם הדבר עובד הפוך, הם מקיימים מצווה דווקא כאשר הם אוכלים, שהרי בכך הם מצילים חיים מסכנה, את החיים שלהם!

 

הכותב - הרב יעקב וינר שליט"א, עומד בראש מוקד רפואה והלכה בארגון יד שרה, אשר נותן מענה בשאלות הלכתיות רפואיות.

ניתן לפנות במייל machonr@yadsarah.org.il בטלפון 02-6444590, ובכתובת שדרות הרצל 124 ירושלים.

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני