חדשות

חוקרים מישראל מדווחים כי אנורקסיה נרבוזה עשויה לפגוע בגדילה של נשים צעירות (J Clin Endocrinol Metab)

30/08/2020

 

אנורקסיה נרבוזה עלולה לפגוע בגדילה ובגובה הסופי של נערות מתבגרות, כך עולה ממחקר חדש מישראל, בראשות ד"ר דלית מודן-מוזס מהמרכז הרפואי שיבא בתל-אביב, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעה בגדילה הינה סיבוך ידוע של אנורקסיה נרבוזה, אך הממצאים בנוגע לגובה במבוגרות עם אנורקסיה נרבוזה אינם עקביים. מטרתם כעת הייתה לבחון את הגדילה הליניארית והגובה בבגרות בקרב מתבגרות עם אנורקסיה נרבוזה.

 

החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי תצפיתי, שכלל 255 מתבגרות עם אנורקסיה נרבוזה שאושפזו ביחידה פסיכוסומאטית בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש מאי בשנת 2015. הגובה והמשקל נבחנו בעת האשפוז ובמהלך האשפוז והנשים הוזמנו בהמשך למדידת הגובה בבגרות. עוד נאספו נתונים אודות הגובה טרם המחלה, מחזורי ווסת, גיל העצמות, גובה ההורים ובדיקות מעבדה רלבנטיות.

 

הגיל הממוצע באשפוז עמד על 15.4 שנים, מדד מסת הגוף הממוצע עמד על 15.7 ק"ג למטר בריבוע. מדד סטיית תקן של הגובה לפני התחלואה לא היה שונה משמעותית מזה הצפוי במתבגרות בריאות. עם זאת, מדדי סטיית תקן של הגובה בעת האשפוז (0.36-), בשחרור (0.34-) והגובה הסופי (0.29-) היו נמוכים משמעותית מהצפוי. יתרה מזאת, הגובה בבגרות היה נמוך יותר משמעותית , בהשוואה לגובה המטרה על-בסיס גובה ההורים.

 

גורמים מנבאים של שיפור בגובה מהקבלה לאשפוז ועד לבגרות כללו את גיל החולה וגיל העצמות בעת האשפוז, גדילה לינארית במהלך האשפוז ושינוי ברמות הורמוני LH במהלך האשפוז.

 

ממצאי המחקר תומכים בהתערבות מוקדמת בנשים עם אנורקסיה נרבוזה ומעידים על הצורך בעליה ארוכת טווח במשקל בכדי לפצות על הגדילה לגובה. ממצאים אלו עשויים להיות נכונים גם למתבגרות עם הפרעות תזונה על-רקע מחלות כרוניות, דוגמת ציסטיק פיברוזיס ומחלת מעי דלקתית.

 

J Clin Endocrinol Metab. 2020 Aug 20

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני