חדשות

האם לאיבוד משקל לפני ניתוח לקיצור קיבה יש יתרונות משמעותיים ?

10/07/2006

ממחקר שהוצג בפגישה השנתית של American Society for Bariatric Surgery עולה כי איבוד משקל לפני הניתוח משפר תוצאות בטווח הקצר בחולים, שעברו ניתוח לקיצור קיבה.

 

המידע מצביע על הבדל משמעותי באיבוד משקל לאחר הניתוח עד 3 חודשים לאחר הניתוח, לאחר ירידה במשקל של 8.2% לפני הניתוח.

 

התפקיד של איבוד משקל לפני ניתוח לקיצור קיבה לא נבדק היטב במחקרים עד עתה, למרות שהיו רופאים שתמכו בצורה נמרצת בשני הצדדים. מי שתמך באיבוד משקל לפני הניתוח טען שזה יכול להיות מרקר להיענות של החולה, דבר שהוא קריטי להצלחת הטיפול ובעצם יכול לעזור לבחור את החולים המתאימים לניתוח. בנוסף לכך, חולים שמנים נוטים לאבד פחות משקל לאחר הניתוח, כך שאיבוד משקל לפני הניתוח יביא להורדה כללית גדולה יותר במשקל. ולבסוף, יש מידע שאיבוד משקל לפני הניתוח מוביל להתכווצות הכבד. מצד שני, איבוד משקל לפני ניתוח יגרום לדחיות ארוכות בביצוע הניתוח, דבר שמאוד מקשה על החולים, בעיקר על חולים סוכרתיים, לאבד משקל ואף לגרום להם להירתע מלחפש עזרה רפואית.

 

במחקר השתתפו 100 חולים, שחולקו רנדומלית לקבוצת איבוד משקל (היו צריכים לאבד 10% ממשקלם לפני הניתוח) או לקבוצת ביקורת (לא איבדו משקל לפני הניתוח). המטרות העיקריות של המחקר היו לבדוק את ההשפעה של איבוד משקל לפני הניתוח על איבוד המשקל הכללי, על זמן הניתוח ועל הסיבוכים.

 

החולים בקבוצת איבוד המשקל קיבלו עידוד לאבד משקל בכל צורה שהיא, שעזרה להם לאבד משקל בעבר, והייתה להם גישה לתזונאי לעזרה על מנת להשיג מטרה זו.

 

בין יוני 2004 ומארס 2006, 35 חולים בקבוצת הביקורת ו-26 חולים בקבוצת איבוד המשקל עברו ניתוח Roux-en-Y. השיעור הגבוה של הנושרים הוא בשל השלב המוקדם בו החולים עברו רנדומליזציה. רק חולה אחד עזב את התוכנית בשל דרישות איבוד המשקל.

 

בנקודת ההתחלה לא היו הבדלים משמעותיים בין 2 הקבוצות. נשים היוו 88.5% מקבוצת איבוד המשקל ו-80% מקבוצת הביקורת. הגיל הממוצע ב-2 הקבוצות היה 42.4 ו-44.9 בהתאמה. המשקל הממוצע ההתחלתי בקבוצת איבוד המשקל היה 288.5 לעומת 305.8 בקבוצת הביקורת ו-BMI היה 48.7 לעומת 49.3 בהתאמה.

 

חולים בקבוצת איבוד המשקל איבדו בממוצע 23.5 pounds (8.2%; range, 1.3% - 15.9%) בין הביקור הראשון שלהם במרפאה ובין הביקור לפני הניתוח. חולה עם איבוד משקל של רק 1.3% היה סוכרתי והיה לה קשה לאבד משקל למרות המאמצים הרבים, שהשקיעה. החוקרים הסכימו, שהיא תעבור את הניתוח למרות שלא הגיעה ליעד של איבוד 10% ממשקלה. בביקור לפני הניתוח הייתה ירידה משמעותית ב-BMI הממוצע 44.5 לעומת 50.7 (P = .0215).

 

לא היה הבדל משמעותי בזמן שבין הביקור הראשון ועד לניתוח, 5.4 ו-5.2 חודשים בקבוצת איבוד המשקל ובקבוצת הביקורת בהתאמה. זמני הניתוח היו קצרים יותר משמעותית בקבוצת הביקורת (220.2 דקות) לעומת קבוצת איבוד המשקל (257.6 דקות), זמנים אלה כוללים זמני הרדמה (P = .0084). כמו כן, לא נמצא הבדל משמעותי בסיבוכים בין שתי הקבוצות.

 

חולים בקבוצת איבוד משקל איבדו 21.6% ממשקל גופם שבועיים לאחר הניתוח בהשוואה ל-12.9% בקבוצת הביקורת, ובשלושה חודשים שתי הקבוצות איבדו 44.1% ו-33.1% בהתאמה. אך לאחר 6 חודשים לא היה הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות, כאשר קבוצת איבוד המשקל איבדה 53.9% לעומת 50.9% בקבוצת הביקורת. מעקב של חצי שנה קיים רק עבור 37 חולים, כך שייתכן שמספרים אלה משתנים עם הזמן.

 

למרות מגבלות מחקר זה, החולים לא בורחים כשאומרים להם להוריד משקל לפני הניתוח וייתכן ויש יתרונות להורדת משקל לפני הניתוח.

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני