חדשות

רחצת תינוקות למעלה מפעם בשבוע מעלה את הסיכון לאקזמה (מתוך כנס ה-EAACI)

26/06/2020

 

רחצת תינוק למעלה מפעם בשבוע מלווה בעליה של כמעט כפליים בסיכון לאקזמה וכל אמבטיה נוספת מעלה את הסיכון לפגיעה בתפקוד העור כמחסום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Academy of Allergy and Clinical Immunology.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים תינוקות מאנגליה ווילס אשר לקחו חלק במחקר Enquiring About Tolerance, בו נבחנה חשיפה מוקדמת למזון והתפתחות מחלות אלרגיות. ההורים השלימו שאלונים כאשר התינוקות היו בגיל 3 חודשים ושוב בגיל 12 חודשים. הם נשאלו אודות שימוש בחומרי לחות, שמפו, סבון, בועות אמבט, שמן אמבט ומגבונים לתינוקות, כמו גם אודות תדירות רחצת תינוקות. עוד התבקשו ההורים לספק הערכה אישית של דרגת היובש העורי של ילדיהם.

 

התינוקות נבחנו בגיל 3 חודשים ובגיל 12 חודשים לנוכחות אקזמה, על-פי פרוטוקול ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) ואובדן מים דרך העור של האמה השמאלית.

 

מהנתונים עלה כי רחצת תינוקות למעלה מפעם בשבוע, בהשוואה לרחצת התינוקות בתדירות פחותה, לוותה בסיכון גבוה משמעותית לאקזמה בגיל 3 חודשים (יחס סיכויים מתוקן של 1.69, p=0.03).

 

בגיל 3 חודשים, ההפרעה בתפקוד העור כמחסום – אובדן מים דרך העור בקצב של לפחות 15 גרם למ"ר בשעה – הייתה חמורה יותר ב-317 התינוקות (24.4%) עם אקזמה, בהשוואה ל-986 התינוקות ללא אקזמה (15.7 לעומת 12.4 גרם/מ"ר/שעה, p<0.001).

 

כל רחצה נוספת בשבוע נקשרה עם הפרעה בתפקוד העור כמחסום לאחר תקנון להיסטוריה משפחתית של אקזמה, מוטאציה תורשתית ב-Filaggrin ודיווח של בני המשפחה על עור יבש ושימוש בתחליבים (יחס סיכויים מתוקן של 1.21).

 

הפרעה בתפקוד העור כמחסום זוהתה ב-14.6% מהתינוקות בהם רחצה באמבט בוצעה עד פעם בשבוע, בעוד שעם רחצה באמבט פעמיים 2-4 פעמים בשבוע שיעור זה עמד על 26.4% מהתינוקות, רחצה של 5-6 פעמים בשבוע לוותה בשיעורי הפרעה בתפקוד העור כמחסום של 30.4% ועם רחצה לפחות פעם ביום עמדו שיעורים אלו על 44.0%. הקשר בין תדירות הרחצה ובין אקזמה אבד לאחר 12 חודשים.

 

החוקרים מדגישים כי מדובר במחקר תצפיתי וכי דרושים מחקרים נוספים בנושא.

 

מתוך כנס ה-EAACI

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני