מאמרי מערכת

ביצוע החייאה בידי צוותי רפואת חירום: האם מתבצע באופן איכותי ובטיחותי ? /מאת שי לוי עורך רפואה דחופה

14/07/2009

הסבירות לשרוד אירוע של דום לב פתאומי עולה משמעותית ,זאת בתנאי והנפגע מקבל החייאת לב ריאה איכותית, על קביעה זו אין עוררין.

עם זאת היכולת לקבל הכשרה נאותה בביצוע החייאה ולשמור על יכולת זו לאורך זמן, באופן היסטורי היוותה בעיה, ובכך פגעה ביעילות הטיפול בנפגעי דום לב רבים.

הנחיות איגוד הלב האמריקני שפורסמו בשנת 2005 ,נתנו דגש רב לבעיה זו, ועיקרם היו, הקפדה על ביצוע החייאה יעילה ואיכותית,( Quality) תוך מזעור ההפרעה לביצוע עיסויי לב, בקצב ובעומק מתאימים.

נתון עיקרי שנותר חסר היה- באיזו מידה מטפלים משירותי רפואת חירום עמדו בהנחיות אלו ?

לשם כך ,שירותי רפואת החירום של מחוז ונטורה ,קליפורניה ((Ventura County Emergency Medical Services ,ערכו מחקר שתוצאותיו פורסמו בשבוע שעבר אשר בדק את ביצועי צוותי הרפואה בביצוע החייאה בסיסית.

המחקר בדק 2 משתנים:

1. יעילות ביצוע ההחייאה במדדים של קצב ביצוע עיסויי לב, עומקם וזמן ההרפיה של בית החזה, בהתאם להנחיות איגוד הלב האמריקני בנושא (תזכורת: עיסויים בקצב של 100/דקה. עומק עיסויים בין 3-5 ס"מ, עיסוי ולאחריו ברפיה מלאה של בית החזה.)

 2. החוקרים העריכו את השיפור בביצועי ההחייאה באמצעות משוב מילולי, ובמקביל באמצעות מערכת המספקת משוב קולי וחזותי בזמן אמת.

במחקר השתתפו 84 פארמדיקים וטכנאי רפואת חירום פעילים, אשר ביצוע עיסויי לב באמצעות בובת החייאה  SmartMan© המדמה אדם בוגר של חברת AMBU.

המשתתפים חולקו ל 2 קבוצות, כשכל קבוצה התבקשה לבצע 2 סבבי החייאה שכללו 30 עיסויים, קבוצה אחת קיבלה משוב על איכות ההחייאה באמצעות , תדריך מצוות המחקר, ואילו הקבוצה השנייה קיבלה משוב ממערכת שסיפקה חיווי קולי וחזותי בזמן אמת.

ולתוצאות ,( מדהימות או לא תחליטו בעצמכם ):

·        באופן בסיסי רק ב 20.2% מזמן ההחייאה, בוצעו  עיסויי הלב בהתאם להנחיות איגוד הלב האמריקני,קצב,עומק והרפיה.,

·        לאחר תדריך ומשוב מילולי חל שיפור ל 43.7%   

·        בעוד הקבוצה שקיבלה משוב בזמן אמת עם חיווי קולי וחזותי, שיפרה את איכות ההחייאה ל 77.1% (0.0001> p ).

במסקנות המחקר החוקרים מציינים, כי למרות הדגש בהנחיות איגוד הלב האמריקני על ביצוע עיסויי לב יעילים רק אחוז קטן מהזמן הם מתבצעים בפועל, דבר אשר משפיע באופן שלילי על תוצאות  ההחייאה ובטיחותם של הנפגעים.

נוכח הדגש שניתן לביצוע עיסויים יעילים יש צורך בהכשרה ושמירה על יכולת ביצוע זו לאורך זמן, מתן משוב בהחייאה על ידי תדרוך מילולי הוא חשוב אולם מערכות חיצוניות שמספק משוב קולי וחזותי בזמן אמת הוכחו כעדיפות על כך.

Ventura County Emergency Medical Services

כהערה אישית:

 מניסיוני הדל, הן בהחייאות בפועל והן בלימוד החייאה בדגש על צוותים מתקדמים, משוב ותחקור אירוע ברמה של בקרת איכות (אם מתבצעות בכלל- שזה נושא לדיון נפרד אשר  תלוי רבות בארגון, מערכת ניהול סיכונים וכד) מתרכז יותר בפעולות הטכניות ( כמה שוקים ניתנו, איזו קצבים היו באירוע, ניהול צוות והחלטות רפואיות), מעט מקרים נתנו דגש על איכות החייאה בהיבט של יעילות בהתאם להנחיות איגוד הלב האמריקני,  אולי עקב מיעוט אמצעים טכניים או מערכות חיצוניות לשמירת נתונים אלו...

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני