מאמרי מערכת

הדיוק של ספירת התקפים על ידי חולי אפילפסיה / דר' רויטל גנדלמן מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

30/12/2007

 

רקע.

התקפים אפילפטיים הם הסימפטום העיקרי  של אפילפסיה והמטרה העיקרית לטיפול. לכן, תדירות ההתקפים היא מדד התוצאה הראשוני לטיפול האינדיבידואלי בחולה ובמחקרים קליניים. ניתן לגלות התקפים אפילפטיים באופן אובייקטיבי בניטור וידיאו- EEG בהתאם לקלסיפיקציות הבינלאומיות. אולם, בשל העלויות הגבוהות, נעשה שימוש בוידיאו- EEG רק במספר מצומצם של חולים ולתקופת זמן מוגבלת. על פי הסטנדרטים המקובלים כיום, החולים מתבקשים למלא יומן בו מתועדים ההתקפים האפילפטיים, כך שבמידה רבה, האפילפטולוגיה המודרנית מתבססת על ההנחה שהנתונים שמספק החולה לגביי תדירות ההתקפים הינם אמינים ומבוססים. במחקרים קודמים הוכח כי רוב החולים אינם מתעדים כמחצית מההתקפים.

מטרת העבודה הHתה להעריך את ההשפעה של תזכורת יומית על דיוק תיעוד ההתקפים ע"י החולים.  

 

שיטות.

במחקר השתתפו 91 חולים עוקבים עם אפילפסיות פוקליות שאושפזו לצורך ביצוע וידיאו-EEG. כל החולים התבקשו לתעד את ההתקפים בתחילת תקופת הניטור. בנוסף לכך, חולים שנבחרו אקראית קיבלו תזכורת יומית לתעד את התקפיהם.

 

תוצאות

סה"כ נקלטו 582 התקפים חלקיים. החולים לא תיעדו 55.5% מהם- 73.2% התקפים חלקיים מסובכים, 26.2% התקפים חלקיים פשוטים, 41.7% מההתקפים עם הכללה משנית טונית-קלונית, 85.8% מההתקפים שאירעו בזמן שינה , ו- 32% מכל ההתקפים במצב ערות. תזכורת יומית ותפקוד קוגניטיבי לא השפיעו על דיוק התיעוד. מיקום נגע מבני או מוקד ב- EEG בהמיספרה שמאלית תרם לכישלון התיעוד, ללא קשר לאזור (פרונטלי או טמפורלי).

 

מסקנות

תיעוד התקפים ע"י חולים אינו מספק נתונים תקפים. כישלונות תיעוד נובעים מחוסר- מודעות פוסט-איקטלי, שאינו ניתן למניעה באמצעות תזכורות. יציבות בדיוק התיעוד של התקפים הינה דרישה מוקדמת לשימוש ביומני התקפים במחקרים קליניים ויש להדגימה לפחות בחלק מהחולים העוברים ניטור וידיאו-EEG.

 

 

Hoppe C, Poepel A, Elger CE. Epilepsy- accuracy of patient seizure counts. Arch Neurol 2007;64:1595-9.

הצעות לקריאה נוספת:

 

  1. Kerling F, Mueller S' Pauli E, Stefan H. When do patients forget their seizures? an electroclinical study. Epilepsy Behav 2006;9:281-5.
  2. Inoue Y. Mihara T. Awareness and responsiveness during partial seizures. Epilepsia 1998;39(suppl 5):7-10.
  3. Tatum WO IV, Winters L, Goeron M, et al. Outpatient seizure identification: results of 502 patients using computer-assisted ambulatory EEG. J Clin Neurophysiol 2001;18:14-9.
  4. Blum DE, Eskola J, Bortz JJ, Fisher RS. Patient awareness of seizures. Neurology 1996;47:260-4.
  5. Jokeit H, Daamen M, Zang H, Janszky J, Ebner A. Seizures accelerate forgetting in patients with left-sided temporal lobe epilepsy. Neurology 2001;57:125-6.   

 

      

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני