חדשות

צריכת שמן דגים במינון נמוך מפחיתה את הסיכון לפרכוסים בחולי אפילפסיה (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

10/09/2014

 

לאחר מספר מחקרים שליליים, האפשרות לטיפול באפילפסיה באמצעות שמן דגים זכתה לתמיכה במחקר אקראי חדש, ממנו עולה תועלת משמעותית לטיפול במינון נמוך. מתוצאות המחקר, שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, עולה כי חלה ירידה משמעותית בתדירות הפרכוסים עם שמן דגים במינון נמוך, אך לא עם טיפול במינון גבוה, בהשוואה לפלסבו.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חומצות שומן אומגה-שלוש מעכבות את הפעילות העצבית ומפחיתות סיכון לפרכוסים במודל בעלי חיים. שמן דגים במינון גבוה נבחן בשני מחקרים אקראיים בחולי אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי עם תוצאות שליליות. כעת הם ערכו מחקר אקראי ומבוקר בשלב II להערכת שמן דגים במינון נמוך ובמינון גבוה במשתתפים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, במטרה לקבוע אם טיפול זה מפחית את הסיכון לפרכוסים או מביא לשיפור בריאות קרדיווסקולארית.

 

מדגם המחקר כלל 24 משתתפים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. למחקר הוגדרו שלושה שלבים, כאשר בסיכומו של דבר כלל 42 שבועות, כולל שלוש תקופות טיפול בנות 10 שבועות ושתי תקופות הפסקת טיפול בנות 6 שבועות. כל המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בפלסבו, שמן דגים במינון גבוה או שמן דגים במינון נמוך ברצפים שונים. התוצא העיקרי היה אחוז השינוי בתדירות הפרכוסים.

 

מהתוצאות עולה כי שמן דגים במינון נמוך (3 קפסולות ביום, 1,080 מ"ג של Eicosapentaenoic Acid + Docosahexaenoic Acid) לווה בירידה של 33.6% בתדירות הפרכוסים, בהשוואה לפלסבו. שמן דגים במינון נמוך לווה בירידה קטנה, אך משמעותית, בלחץ הדם. לא זוהה הבדל בין שמן דגים במינון גבוה ובין פלסבו בתדירות הפרכוסים או בשיפור גורמי סיכון למחלות לב.

                                         

החוקרים כותבים כי במחקר זה בשלב II, שמן דגים במינון נמוך נמצא יעיל בהפחתת תדירות פרכוסים בהשוואה לפלסבו. היקף השיפור היה דומה לזה שתואר לאחרונה במחקרים להערכת תרופות אנטי-אפילפטיות כנגד אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. מהממצאים עולה כי שמן דגים במינון נמוך עשוי להפחית את תדירות הפרכוסים ולהביא לשיפור המצב הבריאותי בחולי אפילפסיה.

 

לאור ממצאים אלו, החוקרים קוראים להשלים מחקר אקראי גדול, להערכת התועלת של שמן דגים במינון נמוך כטיפול בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי.

 

J Neurol Neurosurg Psychiatry

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני