הרצאות מצגות

צפו בהרצאה בוידאו של ד''ר מיכל צדוק - תוצאות עדיפות לשימוש בקוצבי ה- VNS מדור ה- AspireSR על פני הדור הקודם: תוצאות מחקר רטרוספקטיבי ביחידות האפילפסיה של שיבא

06/02/2017

בתאריך ה 18/1/2017 נערך הכינוס השנתי של הליגה הישראלית למניעת אפילפסיה (ILAE), במהלך הכינוס סקרה ד"ר מיכל צדוק, נוירולוגית ילדים בכירה ממרפאת האפילפסיה של בית החולים ע"ש שיבא תל השומר , את תוצאות המעקב אחרי 62 מטופלים שטופלו בשנתיים האחרונות בדור החדש של קוצבי ה VNS מסוג ה AspireSR.

ד"ר צדוק סקרה בתחילת ההרצאה את ההיסטוריה של הטיפול ב VNS ותיארה את תהליך ההשתלה שאורך כשעה. וכן את תוצאות המעקב (עד 10 שנות מעקב) הידועות בספרות המראות אחוז שיפור מגמתי לאורך השנים ועד כ 75% מהמטופלים ששיפרו משמעותית את האיזון בהתקפי האפילפסיה שלהם בעקבות הטיפול ב VNS.

הנסיון בטיפול ב VNS לאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי בשיבא עומד על 220 פעולות שבוצעו עד כה מ 2006 השנה בה נכנס הטיפול ב VNS לסל הבריאות, ניתן גם לראות עליה משמעותית בקצב ההשתלות במהלך השנים ובנוסף עליה חדה בכמות ההשתלות בשנה האחרונה זאת בעקבות הכניסה לשימוש של הדור המתקדם-ה AspireSR.

ה VNS AspireSR  ( SR ראשי –תיבות של Seizure Response ) היא טכנולוגיה בה הוסיפו מימד נוסף בטיפול ל VNS הרגיל ע"י מתן גירוי אוטומטי חזק יותר בזמן התקף אפילפטי.

בנוסף לגירוי הקבוע וליכולת של המטופל לתת גירוי נוסף ע"י העברת המגנט, ל SR מנגנון ייחודי שיודע לזהות ע"י עליה חדה בקצב הלב (המתרחשת בסמוך להתקף אצל מעל ל 80% מהמטופלים) כאשר למטופל יש התקף ולתת מיד גירוי נוסף לעצב הוואגוס כל זאת מבלי לשנות דבר בתהליך ההשתלה.

 

ד"ר צדוק פירטה על השימוש ב AspireSR בעולם ובישראל בה הושתלו 250 מטופלים בטכנולוגיה זו לאחר השקתה בישראל בתחילת 2015. לSR כיום קיים גם אישור FDA וכן אישור CE האירופאי וטופלו בו מעל ל 8,000 מטופלים ברחבי העולם.

 

הידע הקליני שנצבר עד כה בטיפול ב AspireSR כלל בעיקר מחקרים שהתמקדו בביצועי ה SR ביחידת VEEG כאשר רק המנגנון האוטומטי פועל והראו ש 80% מההתקפים זוהו ע"י ה SR , כ 50% מההתקפים הסתיימו בעקבות הגירוי ושאורך ההתקפים ירד בכ 60%.

 

ד"ר צדוק הציגה בהרצאתה את התוצאות של 62 מטופלים מושתלי SR בשיבא החל ממרץ 2015 של יחידות הטיפול באפילפסיה של הילדים והמבוגרים .התפלגות הקבוצה הוא שמחציתה היו מבוגרים ומחציתה ילדים , הגיל הממוצע היה 25 ומשך המעקב הממוצע היה 11 חודשים. המטופלים עברו את תהליך ההשתלה בשיבא ע"י ד"ר זאב פלדמן – מנהל היחידה לנוירוכירורגיה של הילד בשיבא.  במהלך התקופה, עקבו אחרי המטופלים בפרמטרים המקובלים הכוללים בעיקר ירידה משמעותית של תדירות ההתקפים בתקופות של 6, 12 ו 18 חודשים.  בנוסף היה מעקב אחרי תת-קבוצה של 14 מטופלים שהחליפו את הVNS הקודם ל SR החדש.

 

תוצאות המעקב הראו שמעל ל 50% מהמטופלים הפחיתו מעל ל 50% מההתקפים מתוכם 12% שהפחיתו מעל ל 90% מההתקפים עד לחופש מהתקפים כלל. נתון משמעותי יותר היה קצב התגובה לטיפול. ד"ר צדוק ציינה שהמעקב שלהם הראה כי אחוז המגיבים לטיפול ב VNS AspireSR היה גבוה יותר לאחר חצי שנה ( 44% מהמטופלים) ולאחר 18 חודשים ( 67% מהמטופלים) מקצב התגובה לטיפול ב VNS מהדור הקודם הידוע בספרות. לגבי הקבוצה שעברה החלפה של ה VNS לדור ה SR- המעקב קצר יחסית אך קיימת תחושה שיש שיפור נוסף.

 

לסיכום, ד"ר צדוק טענה שע"פ הממצאים שלהם, הטיפול ב AspireSR מאפשר תגובה מהירה יותר לטיפול וכן שיש ירידה משמעותית יותר אצל המטופלים בתדירות, החומרה ומשך ההתקפים שלהם. הם מאמינים שמטופלים שטופלו בדור הקודם של ה VNS והגיבו לטיפול - נכון יהיה לשקול השתלה של ה AspireSR עוד לפני סיום חיי סוללת הקוצב ושיש מקום להמשך מעקב גם בקבוצה זו וגם בקבוצות של חולים נוספים ב AspireSR.

 

לצפייה בהרצאה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני