מאמרי מערכת

שימוש בתרופות אנטי-אפילפטיות והסיכון לשברים.

22/06/2006

 דר' רויטל גנדלמן מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

 

רקע- לחולים עם אפילפסיה יש עליה של פי 2 בסיכון לשברים בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. הסיבות האפשריות לכך הן:

1. המחלה עצמה, משום שהחולים עלולים ליפול במהלך התקף אפילפטי.

2. תופעות לוואי קצרות טווח של תרופות אנטי-אפילפטיות , כמו סחרחורת וסדציה, שיכולות לגרום לנפילות ולשברים.

3. ירידה בצפיפות המינרלים בעצם , הקשורה בשימוש ארוך טווח בתרופות אנטי-אפילפטיות.

 

מנגנון הפעולה השכיח ביותר העומד מאחורי הסיכון המוגבר לשברים עקב שימוש בתרופות אנטי-אפילפטיות הוא אינדוקציה הפאטית של הציטוכרום 450 P  , הגורמת לעליה בקטבוליזם של ויטמין D ועקב כך להיפוקלצמיה יחסית, עליה בהורמון הפרתירואיד, ופירוק העצמות. אולם, ייתכנו מנגנוני פעולה אחרים, שבאמצעותם גורם השימוש בתרופות אנטי-אפילפטיות לשינויים בהרכב העצם, כולל השפעות על ספיגת סידן במעי, עיכוב של התגובה התאית להורמון הפרתירואיד, היפרפרתירואידיזם, וחסר קלציטונין.  

מטרת העבודה היתה להעריך את הקשר בין תרופות אנטי-אפילפטיות והסיכון לשברים.

 

שיטות- המחברים שאבו מידע מה- General Practice Research Database. בוצע מחקר מבוסס-מקרה בקרב קבוצת חולים עם אפילפסיה פעילה. נבחנו חולים עם שבר ראשון לאחר כניסה לקבוצת החולים . עד 4 נבדקי בקרה הותאמו לכל חולה בהתחשב במין, שנת לידה, זמן אבחנת אפילפסיה, ומשך ההסטוריה במאגר המידע. חשיפה מצטברת לתרופות אנטי-אפילפטיות הוערכה ע"י צירוף משך כל המרשמים לתרופות אנטי-אפילפטיות. נעשתה הבחנה בין תרופות אנטי-אפילפטיות הגורמות לאינדוקציה של ציטוכרום 450 P  ואלו שאינן גורמות לכך. מצבים רפואיים ותרופות שידוע על קשר ביניהם למטבוליזם של עצם או נפילות הוערכו כמשתנים מתערבים. נעשה שימוש ברגרסיה לוגיסטית כדי לחשב את יחס הסיכויים  (OR) ורווח בר סמך (CI).

 

תוצאות- קבוצת המחקר כללה 1,018 חולים ו- 1,842 נבדקי ביקורת. הסיכון לשברים עלה עם משך מצטבר של חשיפה, עם הקשר החזק ביותר לגביי יותר מ- 12 שנות שימוש (OR 4.15ׂ). הערכות לסיכון היו גבוהות יותר בנשים מאשר בגברים. לא נמצא הבדל בין חולים שנטלו תרופות אנטי-אפילפטיות הגורמות לאינדוקציה ולאלה שאינן גורמות לאינדוקציה של ציטוכרום 450 P .

 

מסקנות- נמצא קשר בין שימוש ממושך בתרופות אנטי-אפילפטיות ועליה בסיכון לשברים, בעיקר בנשים.  

 

 

Souverein PC, Webb DJ, Weil JG, etal. Use of antiepileptic drugs and risk of fractures. Neurology 2006;66:1318-1324.

 

הצעות לקריאה נוספת:

 

Souverein PC, Webb DJ, Petri H, et al. Incidence of fractures among epilepsy patients: a population- based retrospective cohort study in the General Practice Research Database. Epilepsia 2005;46:304-310.

Vestergaard P. Epilepsy, osteoporosis and fracture risk: a meta analysis. Acta Neurol Scand 2005;112:277-286.

Mattson RH, Gidal BE. Fractures, epilepsy, and antiepileptic drugs. Epilepsy Behav 2004;5 (suppl 2):S36-S40.

Ensrud KE, Walczak TS, Blackwell T, et al. Antiepileptic drug use increases rates of bone loss in older women: a prospective study. Neurology 2004;62:2051-2057Petty SJ, Paton LM, O’Brien TJ, et al. Effect of antiepileptic medication on bone mineral measures. Neurology 2005;65:1358-1363.    

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני