מאמרי מערכת

טיפול מוקדי בשאת הערמונית/מאת פרופ' גרינשטיין, עורך אורולוגיה

20/09/2008

מקובל כי בנשים עם שאת השד ניתן לבצע במקרים מתאימים כריתה מוקדית של הגוש מהשד (Lumpectomy ). בכך נמנע הצורך בכריתה רחבה של השד ללא פגיעה בעקרונות האונקולוגיים של הטיפול בשאת. לעומת זאת כאשר קיימת שאת ערמונית והחולה עובר כריתה או קרינה, הטיפול ניתן לכל הבלוטה גם בחולים בהם השאת ממוקמת רק לאונה אחת. לאחרונה הוצע כי במקרים אלה של שאת ערמונית הממוקמת רק במוקד אחת באונה אחת ניתן לבצע טיפול מוקדי מבלי לטפל בכל שאר הערמונית. יתכן ובכך ניתן יהיה למנוע את תופעות הלוואי של הטיפול בכל הערמונית הכוללים פגיעה בשליטה בהשתנה ובתפקוד המיני.   

העבודה הבאה מ

 Department of Radiology and Urology, Division of Surgical Imaging, Center for Surgical Advancement, Celebration Health/Florida Hospital, Celebration

 

שבפלורידה בארה"ב מסכמת תוצאות של טיפול מוקדי בהקפאה - Cryoablation של שאת הערמונית ב 48 חולים עם מעקב של שנתיים.

החולים שנכללו בטיפול עברו ביופסיות חוזרות של אונת הערמונית שבה לא נמצאה שאת בביופסיה הראשונית חלקם גם בגישה פרניאלית. חולים בהם אובחנה שאת בדרגת המתמיינות של גליסון 7 ומעלה טופלו הורמונלית 6 חודשים לפני הטיפול המוקדי. הטיפול ניתן תחת בקרת על קול רקטלי ובוצעה הקפאה של אזור השאת עם שוליים של 5 מ"מ סביבו. במידה והשאת הייתה קרובה כ 1 ס"מ מהקופסית ה neurovascular bundle באותו צד הוקפא כדי לא להתפשר על עקרונות הטיפול האונקולוגי.

לאחר הטיפול בהקפאה החולים לא קיבלו יותר טיפול הורמונלי. בדיקות דם ל PSA נלקחו כל 3 חודשים בשנתיים הראשונות וכל 6 חודשים לאחר מכן.

טופלו 54 חולים מהם 6 לא התמידו במעקב והתוצאות המוצגות הן של 48 חולים. החולים חלקו לפי רמת הסיכון להתקדמות המחלה

(PSA > 10, Gleason score > 6, Stage >T2a)

גורם סיכון אחד = סיכון בינוני, 2 גורמי סיכון ומעלה = סיכון גבוה. כך ש 25 חולים היו עם סיכון בינוני וגבוה (18 סיכון בינוני ו 7 סיכון גבוה)  להישנות המחלה. כל 7 החולים בסיכון הגבוה ו 9 מ 17 החולים בסיכון בינוני טופלו הורמונלית לפי הטפול. רמת ה PSA הממוצע לפני הטיפול הייתה 7.8 ng/ml ולאחר הטפול ירדה ל  2.19 ng/ml. מ 4 חולים (8%) רמת ה PSA לא הייתה יציבה בשנה הראשונה לאחר הטיפול והם עברו ביופסיות ערמונית. בכולם נמצאה שאת באזורי הערמונית שלא עברו הקפאה. כל 4 החולים עברו טיפול נוסף בהקפאה ובכולם ה  PSA ירד ל 0.2 ng/ml. בחולה אחד 4 שנים אחרי הטיפול החל ה PSA לא להיות יציב וגם בו בביופסיה נמצאה שאת באזור שלא הוקפא בעבר. בעוד שני חולים עם PSA  לא יציב לא נמצאה שאת בביופסיות הערמונית. חולה אחד עבר TURP להוצאת חלקי הרקמה שהוקפאה.

24 החולים הנותרים עם  PSA יציב עברו לאחר שנה מהטיפול ביופסיות ערמונית. לא נמצאה שאת בביופסיות לא באזור שטופל ולא באזור אחר בערמונית.

36 מ 40 החולים שדווחו על תפקוד מיני תקין לפני הטיפול היו מרוצים מהתפקוד המיני שלהם לאחר הטיפול. כל החולים לא סבלו מאיבוד שתן.

החוקרים מסכמים כי התוצאות הראשוניות של טיפול מוקדי בו מטופל בהקפאה רק האזור בו נמצאת השאת בערמונית ללא פגיעה ביתר הערמונית מביא לשימור התפקוד המיני ברוב המטופלים ולשליטה בהשתנה ללא פגיעה מבחינה אונקולוגית בטווח הקצר. 

 

עבודה זו מציגה דומה לעבודות נוספות בשנים האחרונות מציגה תוצאות ברעיון טיפולי חדש. הרעיון הוא לטפל רק באזור הנגוע בשאת ללא טיפול בכל הערמונית או כריתתה המלאה. בעזרת ביופסיות מכוונות מאזורים שונים בערמונית ואמצעי דימות מתקדמים כמו MRI אנדורקטלי ניתן יהיה להגדיר את האזור בו קיימת שאת ולאפשר טיפול רק באזור זה.

 

 

Onik G, Vaughan D, Lotenfoe R, Dineen M, Brady J.: The "male lumpectomy": Focal therapy for prostate cancer using cryoablation results in 48 patients with at least 2-year follow-up. Urol Oncol. 26:500-505, 2008.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני