מאמרי מערכת

די לדיכאון ! מהן התרופות האנטי דיכאוניות הגורמות להפרעות בתפקוד מיני? /מאת פרופ' גרינשטיין, עורך אורולוגיה

09/06/2009

מספר האנשים המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון באוכלוסייה נמצא בעלייה מתמדת. המטופלים פונים אלינו בשאלה הניצחית :מה אפשר לעשות?

מאמר הסקירה הבא מהעיתון J Clin Psychopharmacol. התייחס לבעיית ההפרעות בתפקוד המיני ותרופות נוגדות דיכאון. המחברים מבעיר בולוניה שבאיטליה ביצעו מטה-אנליזה

 נסקרו מאמרים בהם נבדקה מידת ההפרעה לתפקוד המיני בעזרת שאלונים ייעודיים מתוך MEDLINE, ISI Web of Knowledge . כמו כן נסקרו מאמרים מתוך רשימות ספרות של מאמרים בנושא. נכללו מאמרים שהעריכו מטופלים שלא סבלו לפני הטיפול מהפרעות בתפקוד המיני. הנתונים הוכנסו לתוך תוכנת Cochrane Collaboration Review Manager (RevMan version 4.2 ).

המדד הראשון שנבדק היה הכמות כללית של הפרעות בתפקוד מיני לאחר טיפול. המדד השני היה התייחסות להפרעה הספציפית בחשק המיני, התעוררות המינית, והאורגזמה.

הסתבר כי בהשוואה לפלצבו בעקבות הטיפול נוגד הדיכאון היו הפרעות בתפקוד המיני בעקבות שימוש בתרופות : sertraline, venlafaxine, citalopram, paroxetine, fluoxetine imipramine, phenelzine, duloxetine, escitalopram, fluvoxamine, . שכיחות ההפרעות בתפקוד המיני  הייתה כ 26% ועד כ 80% מהחולים. לעומת זאת לא נמצאו הפרעות בתפקוד המיני בהשוואה לפלצבו בעת שימוש בתרופות: agomelatine, amineptine, bupropion moclobemide, mirtazapine, nefazodone .

מספר דברים יכולים היו להשפיע על תוצאות מחקר זה. יתכן והממצאים היו שונים במידה ובסקירה היו נכללים גם עבודות ללא פלצבו . כמו כן יש לציין כי הערכת ההפרעה בתפקוד המיני לא בוצעה בצורה אחידה בכל העבודות שנסקרו והחוקרים השתמשו בשאלונים שונים.

המחברים מסכמים כי לפי סקירת הספרות הפרעות בתפקוד מיני הן ממצא שכיח בעת טיפול נוגד דיכאון. לפיכך יש להביא עובדה זו בחשבון בעת התאמת  הטיפול נוגד הדיכאון למטופל. ולכן כאשר מגיע אלינו מטופל עם הפרעות בתפקוד המיני יש לברר האם הוא/היא מטופל בתרופות נוגדות דיכאון ומהן.  

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני