חדשות

ויאגרה להקלה על הפרעות בתפקוד המיני על-רקע טיפול בנוגדי-דיכאון (Ann Clin Psychiatry)

11/02/2013

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

אעפ"י שטיפול ב-Sildenafil (ויאגרה) בחולים הסובלים מהפרעות בתפקוד מיני על-רקע טיפול בנוגדי-דיכאון אינו מלווה בשיפור באיכות החיים, הוספת התרופה עשויה להביא לשיפור ביצר המיני ובתשוקה המינית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת פברואר של כתב העת Annals of Clinical Psychiatry.

 

בניתוח נוסף של נתוני מחקר Star*D (Sequenced Treatment Alternatives to Relieve Depression) בחנו חוקרים מדגם שכלל 102 גברים ונשים שטופלו בנוגדי-דיכאון והתלוננו על הפרעות בתפקוד המיני וטופלו לאחר מכן ב-Sildenafil במינון 50-100 מ"ג.

 

מהתוצאות לאחר שנת טיפול עולה כי אין שיפור משמעותי במדדי איכות החיים. עם זאת, חל שיפור בשביעות הכוללת וכן בתשוקה המינית ובליבידו. Sildenafil ניתן לעיתים קרובות לשיפור הפרעות באורגזמה ותפקודי זקפה בגברים. מאחר והחוקרים מדדו רק את הליבידו ולא הפרעות בתפקודי זקפה, ייתכן כי הקשר הישיר בין טיפול ב-Sildenafil ושיפור באיכות החיים לא בא לידי ביטוי.

 

לדברי החוקרים, כ-50% מכלל המטופלים בנוגדי-דיכאון מדווחים על הפרעות בתפקוד המיני על רקע הטיפול התרופתי. החולים לעיתים קרובות מדווחים כי ההפרעות בתפקוד משפיעות על מצב הרוח, ההערכה העצמית ומערכות היחסים שלהם. לעיתים קרובות אלו מובילות להפסקה מוקדמת של הטיפול.

 

מחקר Star*D הוא המחקר הגדול ביותר להערכת דיכאון שנערך ללא תמיכת חברות תרופות. במחקר זה, חולים עם הפרעת דיכאון מג'ורית קיבלו עד ארבעה מחזורי טיפול עוקבים, החל מ-Citalopram והחלפה או הגברה לטיפול תרופתי אחר או עם טיפול קוגניטיבי, לפי הצורך.

 

102 מבין 2,239 המשתתפים שזכו להפוגה ולקחו חלק בשלב המעקב של המחקר נבחנו עתה. חולים אלו דיווחו כולם על הפרעות בתפקוד מיני על-רקע הטיפול התרופתי וטופלו ב-Sildenafil במינון 50-100 מ"ג, לפי הצורך, למשך שנה.

 

מדד IDS-C (Inventory of Depressive Symptoms) שימש להערכת התשוקה המינית, מדד HDRS (Hamilton Depression Rating Scale) שימש להערכת הליבידו ומדד Q-LES-Q (Quality of Life Enjoyment and Satisfaction Questionnaire שימשו להערכת היצר המיני.

 

עם הזמן חל שיפור הדרגתי בליבידו ובתפקוד המיני בחולים שטופלו ב-Sildenafil. בנוסף, זוהה קשר משמעותי בין הטיפול ובין שיפור בליבידו לפי מדד HDRS ובתשוקה המינית במדד IDS-C. שיפורים אלו הגיעו לשיא לאחר שישה חודשי מעקב, עם נסיגה מסוימת לאחר 9 ו-12 חודשים, אם כי בסופו של דבר חל שיפור בהשוואה למצב בתחילת המחקר.

 

היצר המיני השתפר באופן עקבי לאורך 12 חודשי המעקב. לא זוהה שיפור משמעותי במדדי איכות החיים, כפי שנמדד לפי שאלון Q-LES-Q. עם זאת, זוהה שיפור משמעותי תלוי-זמן בשביעות הרצון של הטיפול. לסיום, מדדי איכות החיים הכוללים ירדו משמעותית עם החמרה בתפקוד המיני.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שלא זוהה קשר בין טיפול ב-Sildenafil ובין מדדי איכות החיים, תתכן תועלת לטיפול בויאגרה במקרים של הפרעות בתפקודי זקפה על-רקע טיפול בנוגדי-דיכאון. הם קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא.

 

Ann Clin Psychiatry. 2013;25:3-10

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני