חדשות

האם טיפול תרופתי עשוי למנוע הפרעות בתפקודי זקפה עקב טיפול לסרטן ערמונית? (JAMA)

02/04/2014

 

טיפול מונע יומי ב-Tadalafil (סיאליס) להקלה על הפרעות תפקודי זקפה לא מנעה אובדן תפקודי זקפה ולא נמצאה עדיפה על פלסבו בגברים שקיבלו טיפול קרינתי בשל סרטן הערמונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות זקפה הן בעיה נפוצה לאחר טיפול קרינתי, כאשר גברים רבים נזקקים לעזרים בעקבות זאת. עם זאת, מתן תרופות להפרעות זקפה כטיפול מניעתי, הניתן במהלך טיפול קרינתי, ולא לאחריו, אינו מוגדר היטב.

 

המחקר בשם RTOG 0831 (Radiation Therapy Oncology Group) כלל 242 גברים ב-76 מרכזים ברחבי ארצות הברית וקנדה. בקבוצת הטיפול הפעיל ובקבוצת הפלסבו שיעור הגברים עם הפרעות זקפה היה דומה. המשתתפים חולקו לטיפול יומי ב-Tadalafil במינון 5 מ"ג או פלסבו, למשך 24 שבועות, עם התחלת טיפול קרינתי (הקרנות חיצוניות ב-63% מהמקרים או ברכיתרפיה ב-37% מהמקרים). המשתתפים גויסו למחקר בין נובמבר 2009 ועד פברואר 2012, והיו במעקב עד מרץ 2013.

 

החוקרים מצאו כי 21% מהחולים שקיבלו טיפול יומי מונע ב-Tadalafil סבלו מהפרעות זקפה, זאת לעומת 26% מהגברים שטופלו בפלסבו, 28-30 שבועות לאחר התחלת טיפול קרינתי, שהוגדר כתוצא העיקרי של המחקר (P=0.49). כמו כן, לא זוהו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות לאחר שנה אחת (28% לעומת 29%) במונחים של הפרעות זקפה, ממצא שהוגדר כתוצא משני של המחקר.

 

כל הגברים הצליחו להשיג זקפה לפחות במחצית מהמקרים בתחילת המחקר וקיבלו טיפול קרינתי במשך 7.5-9 שבועות כנגד סרטן ערמונית ממוקם קלינית.

 

מעבר לזאת, החוקרים מצאו כי הטיפול ב-Tadalafil לא לווה גם בשיפור התפקוד המיני הכולל או שביעות הרצון של הגברים, וכי בנות הזוג של הגברים שטופלו בתרופה לא דיווחו על השפעה משמעותית על שביעות הרצון המינית.

 

מעניין לציין כי החוקרים בחרו בגישה חדשנית להערכת תפקודי זקפה בגברים, הם התבססו על שאלה אחת מדד IIEF (International Index of Erectile Function): "באיזו תדירות הצלחת במהלך ארבעת השבועות האחרונים להשיג זקפה במהלך פעילות מינית". הם מסבירים כי בחרו בשאלה זו מאחר והשאלון מתמקד ברובו בשאלות אודות יכולת חדירה לנרתיק ומגע מיני, כאשר גברים עם סרטן ערמונית הם מבוגרים יותר מהגברים באוכלוסיה הכללית ולכן ייתכן ואין להם בת זוג ליחסי מין, או שאינם מקיימים יחסי מין, ולכן באופן זה ניתן לדווח על תפקודי זקפה ספונטאניים, שאינם בהכרח תלויים במגע מיני.

 

מדובר במחקר הראשון להערכת השימוש ב-Tadalafil כטיפול למניעת הפרעות זקפה בגברים המטופלים בהקרנות כנגד סרטן ערמונית. מחקרים אחרים להערכת תרופות לטיפול בהפרעות זקפה דיווחו על הצלחה מסוימת עם טיפולים אלו. עם זאת, החוקרים טוענים כי אין ממצאים חד-משמעיים המוכיחים כי תרופות אלו עשויות למנוע התפתחות הפרעות זקפה.

 

על-בסיס העדויות הזמינות כיום, החוקרים טוענים כי אין מקום לתמוך בטיפול במעכבי PDE-5 למניעת הפרעות זקפה לאחר טיפול בהקרנות חיצוניות או לאחר ברכיתרפיה במינון נמוך.

 

עם זאת, מומחים אחרים אינם מסכימים עם הממצאים וטוענים כי להם נתונים לפיהם עדיין ייתכן מקום לטיפול מונע בתרופות אלו למניעת הפרעות זקפה. מחקרם פורסם בכתב העת Journal of Urology והנתונים אודות 279 גברים עם סרטן ערמונית ממוקם, שקיבלו טיפול קרינתי וחולקו באקראי לטיפול יומי ב-Sildenafil או פלסבו, הצביעו כי לאחר 12 חודשים, תפקודי זקפה היו טובים יותר בגברים שקיבלו טיפול ב-Sildenafil, בהשוואה למטופלים בפלסבו.

 

JAMA. 2014;311:1300-1307

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני