חדשות

סקירה: האם תוספי תזונה לתפקוד מיני של גברים בטוחים? (The Journal of Sexual Medicine)

03/02/2016

פורסם לראשונה ב-UNIVADIS

בסקירה חדשה של הרכב התוספים הנפוצים ביותר לבריאות ותפקוד מיני של גברים בארה"ב נמצא כי המרכיבים הנמצאים בהם חסרים בהוכחות משמעותיות ליעילות, ובמקרים מסוימים גם בטיחותם אינה ברורה.

40-70% מהגברים חווים בעיה כלשהי בתפקוד המיני במהלך חייהם. מפאת הבושה והחשש ממחירים גבוהים של תרופות מרשם, כ-50% מגברים אלו משתמשים בתוספי תזונה ללא מרשם.

קיימים בשוק תוספי תזונה ללא מרשם המכילים מגוון חומרים "טבעיים" במטרה לשפר את חיי המין של הגבר. מחקר חדש של Wake Forest Baptist Medical Center  בצפון קרוליינה שפורסם בכתב העת Sexual Medicine בדק את החומרים מהם עשויים תוספי מזון אלה כדי לבדוק את יעילותם, כמו גם את בטיחותם.

בעוד שמרבית התוספים מבטיחים שיפור בתפקוד המיני של הגבר, הם נעדרים מכל ראיות מדעיות משמעותיות שיכולות לחזק את העובדה שחומרים אלו יכולים לעורר את הליבידו והביצועים המיניים של הגבר. חמור מזאת, החוקרים מציינים כי מחקרים שנעשו מצאו שב- 81% מהדגימות של תוספי מזון לתפקוד המיני של הגבר בארה"ב ובאסיה המשווקים את החומרים שלהם כ"טבעיים", נמצאו עקבות של PDE5Is (phosphodiesterase-5).

שימוש ב- PDE5Is ללא השגחה של רופא עלולה לסכן גברים לצריכה לא הולמת. לדוגמא, שימוש בקרב גברים הסובלים ממחלות לב עלול לגרום לירידה מסוכנת בלחץ הדם; גברים עם ערמונית מוגדלת הצורכים תרופות מקבוצת חוסמי אלפא (כגון טאמסולוסין tamsulosin) צריכים לדעת כיצד לשלב את התרופות כדי למנוע תופעות לוואי.

להלן סיכום ממצאים של הספרות המקצועית על חלק מהמרכיבים של המוצרים הנמכרים ביותר:

DHEA (Dehydroepiandrosterone) –באופן כללי בטוח לשימוש, אך לא משפיע בצורה משמעותית על ההורמונים ולא נראה יעיל.

חלבה (Fenugreek) – מרכיב הנמצא בשליש מהתוספים הנפוצים. מחקר אחד ציין יתרון בגירוי המיני ובאורגזמה, כמו גם בכוח השריר, באנרגיה ובהרגשה הטובה (Well-being). לא נראו תופעות לוואי ומחקר זה ואחרים נוספים מציינים כי החומר בטוח.

גינקו בילובה (Ginkgo Biloba) – אין נתונים משכנעים התומכים בשימוש בחומר לבעיות זקפה, עם זאת החומר יכול לגרום לכאבי ראש, פרכוסים ודימום, בעיקר זמן נטילת קומדין במקביל.

ג'ינסנג (Ginseng) – המרכיב הנפוץ ביותר בתוספים הנמכרים ביותר. עלול לגרום לכאבי ראש, בעיות בקיבה, עצירות, פריחה, נדודי שינה, והורדת רמת הסוכר בדם (מסוכן לחולי סוכרת).

אפימדיום (Horny Goat Weed) – בטוח לשימוש בד"כ, למעט דיווחים נדירים על קצב לב מהיר והיפומאניה. אין עדויות שהחומר תורם לתפקוד המיני אצל גברים.

אל-ארגינין (L-arginine) – חומצת האמינו הנפוצה ביותר שנוכחת בשליש מהתוספים הנמכרים ביותר. בעל הפוטנציאל התאורטי הטוב ביותר לעזור למטופלים ונראה יחסית בטוח לשימוש. נקשר בעבר לירידה בלחץ הדם, אך ללא שינוי משמעותי בקצב בלב.

מאקה (Maca) – הירק הנפוץ ביותר בתוספים הנמכרים ביותר. במחקר שנעשה עם מאקה על בע"ח נמצא קשר להתנהגות מינית מוגברת. היו דיווחים נדירים בנוגע לתופעות לוואי, כגון עלייה מתונה באנזימי הכבד ובלחץ הדם.

טריבולוס (Tribulus) – אין כל ראיות ליעילות בבני אדם. נמצאו שני דיווחים על רעילות בכליה ובכבד בקרב גברים צעירים שצרכו מינונים גבוהים.

יוהימבין (Yohimbine) – כמה מחקרים הראו יעילות של החומר בשיפור התפקוד המיני של גברים. עלול לגרום לכאבי ראש, לחץ דם גבוה, עצבנות, נדודי שינה והזעה.

אבץ (Zinc) – באופן כללי בטוח לשימוש, לא נמצאו ראיות לתועלת באנשים בריאים.

מקור:

Tao Cui, Robert C. Kovell, David C. Brooks, Ryan P. Terlecki. A Urologist's Guide to Ingredients Found in Top-Selling Nutraceuticals for Men's Sexual Health. The Journal of Sexual Medicine, 2015; 12 (11): 2105 DOI: 10.1111/jsm.13013

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני