חדשות

עמותת אמ''ן בקמפיין העלאת מודעות לאבחון מוקדם של מיאלומה נפוצה: הופעת כאבי גב ועצמות, אנמיה, הפרעות בתפקוד כלייתי, חולשה צריכות להדליק נורה אדומה !

26/10/2018

במסגרת הקמפיין מוצגים 5 סרטונים קצרים בהם דנים רופאים במס' אספקטים חשובים הקשורים לאיבחון וטיפול במיאלומה נפוצה :

1.      פרופ' משה מיטלמן :  על חשיבות ומשמעות אבחון מוקדם של מיאלומה נפוצה:  פרופ' מיטלמן מציין כי ממוצע תקופת האיבחון כיום נעה בין 7-9 חודשים מתחילת התלונות עד לאבחנה, והמטרה היא לקצר תקופה זו למינימום, שכן קיימות כיום טכנולויות איבחוניות וטיפוליות המאפשרות איבחון מהיר יותר ומתן טיפול מוקדם שעשוי למנוע סיבוכים. בין הסימפטומים המרכזיים שמרמזים על אפשרות של מיאלומה : כאבי גב, חולשה, שברים, ירידה במשקל, כאבי עצמות

2.      ד"ר משה גת : כיצד מתפתחת מיאלומה ומהם הסימנים המוקדמים ? ד"ר גת מציג את המנגנון של המחלה ומדגיש את הסמנים המוקדמים המכונים CRAB וכוללים : היפרקלצמיה (C  ) , הפרעה בתפקוד כלייתי (R ) ,  אנמיה (A ) , פגיעה בעצמות (B ) . בדיקות חדשות מאפשרות איבחון מוקדם והתחלת טיפול בשלב ראשוני ובכך ניתן יהיה למנוע פגיעות חמורות בעצם ובתפקודי הכליה.

3.      ד"ר דורון נורמן : מה צריך להדליק נורה אדומה כאשר חולה מתלונן על כאבי גב? ד"ר נורמן מדגיש כי כאשר כאבי הגב הם עמומים וללא סיבה מיוחדת צריכה להידלק אצל הארתופד "מנורה אדומה" על אפשרות של מיאלומה נפוצה ולכן בדיקות דם ספציפיות עשויות לסייע. מבחינת הדמייה מציין ד"ר נורמן שבדיקת מיפוי עצמות אינה יעילה לאיבחון מיאלומה ויש להשתמש בצילומים רגילים, CT , MRI או PET CT .

4.      ד"ר חני ישועה : מה צריך להדליק נורה אדומה אצל רופאי משפחה כאשר חולה מתלונן על כאבי גב עייפות ? ד"ר ישועה מסבירה כי כאשר כאבי הגב הם חזקים, מתגברים בתנועה, גורמים להתעוררות בלילה, ואינם מגיבים היטב לנוגדי כאבים – עולה החשד למיאלומה. בנוסף נוכחות אנמיה , סמנים להפרעות בתפקודי כליה, ואוסטיאופורוזיס לא טיפוסית ומתאימה מבחינת גיל.

5.      ד"ר יעל כהן חשיבות שיתוף הפעולה בין המטולוג ורופא משפחה : בשיחה בין ד"ר כהן לישועה הן מתמקדות בהמשך הטיפול בחולה מיאלומה מאובחן עם דגש על הטיפול בכאבים כשהן מציינות כיניתן לטפל באופיאטים אך מומלץ להימנע מ-NSAIDs בשל החשש להעמקת הפגיעה הכלייתית, ויש מקום לשקול קנאביס רפואי ותרופות לנוירופתיה. בחלק מהמקרים, שברי דחיסה בעיקר,  יש מקום גם לשימוש במניפולציות אורתופדיות. בשל הפגיעה במערכת החיסונית מתן חיסונים עונתיים חשוב ומומלץ, ובמקרים של חום והופעת זיהום יש לשקול טיפול אנטיביוטי רחב טווח מוקדם יותר ובמקרים שנראים קשים יותר מומלץ להפנות לחדר מיון. מומלץ אף להיות עירניים לאפשרות של דיכאון והפרעות שינה שדי נפוצים בחולי מיאלומה ולטפל בהתאם.

לדף הקמפיין ולצפייה בכל הסרטונים באתר אמ''ן - הקליקו כאן

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני