חדשות

האם מבוגרים עם אבחנה חדשה של סוכרת מצויים בסיכון גבוה להתפתחות מחלה כבדית? (מתוך Canadian Medical Association Journal)

23/06/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

ממחקר עוקבה רטרוספקטיבי חדש אשר פורסם בגיליון יוני של הירחון Canadian Medical Association Journal (CMAJ) עולה כי מבוגרים עם אבחנה חדשה של סוכרת מצויים בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת כבד מתקדמת, הידועה כהפטופתיה סוכרתית.

 

החוקרים מסבירים כי ההשפעה המזיקה של סוכרת הינה מוכרת היטב, אולם ידוע מעט בלבד אודות השפעת המחלה על הכבד, איבר הפגיע למחלת כבד שומני שאינה אלכוהולית הקשורה בתנגודת לאינסולין. לפיכך, ביקשו במחקרם זה לבחון שמא מבוגרים עם אבחנה חדשה של סוכרת מצויים בסיכון מוגבר למחלת כבד רצינית.

 

החוקרים עשו שימוש במאגרי נתונים ממחוז אונטריו בקנדה בין השנים 1994 ו-2006 על מנת לאתר 438,069 מבוגרים עם סוכרת שאובחנה לאחרונה. בנוסף, התאימו את החולים לקבוצת ביקורת של 2,059,708 נבדקים ללא סוכרת ביחס של 5:1, וזאת על בסיס מספר מאפיינים דמוגרפיים בסיסיים כגון שנת לידה, מין והאזור אליו משתייך הנבדק במערכת הבריאות במדינתם. נבדקים עם מחלת כבד קיימת או מחלה הקשורה בצריכת אלכוהול נפסלו מהשתתפות במחקר. יעד המחקר העיקרי נקבע כהיארעות של מחלת כבד רצינית, אשר הוגדרה כשחמת הכבד, אי ספיקת כבד והשלכותיה או השתלת כבד.

 

מבין הנבדקים בקבוצת הסוכרת החדשה, עמד שיעור ההיארעות של מחלת כבד רצינית על 8.19 ל-10,000 שנות אדם לעומת 4.17 ל-10,000 שנות אדם בקבוצת הביקורת, עם יחס סיכון של 1.92 (95% CI = 1.83-2.01). לאחר תקנון למשתנים כגון גיל, רמת הכנסה, מגורים בסביבה עירונית, שימוש בשירותי בריאות ותחלואה נלווית קיימת (לרבות יתר לחץ דם, דיסליפידמיה, השמנת יתר ומחלה קרדיווסקולארית), עמד יחס הסיכון על 1.77 (95% CI = 1.68-1.86).

 

לדברי החוקרים, נראה שמבוגרים עם אבחנה חדשה של סוכרת מצויים בסיכון מוגבר לפתח מחלת כבד מתקדמת, המוכרת גם כהפטופתיה סוכרתית. לא ברור בין אם הדבר משקף מחלת כבד שומני שאינה אלכוהולית או לחילופין פגיעה גליקמית ישירה בכבד, הם מבהירים.

 

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את האפשרות של סיווג שגוי של נבדקים עם סוכרת, חוסר היכולת להבחין במחקרם זה בין סוכרת מסוג 1 וסוכרת מסוג 2, והאפשרות של מקרים בהם סוכרת התפתחה כסיבוך של שחמת קיימת של הכבד. בנוסף, לא היה ביכולתם של החוקרים לשלול מחלת כבד תת-קלינית קיימת, מחלת כבד שומני שאינה אלכוהולית או סטיאטוהפטיטיס.

 

החוקרים מסכמים כי על אף שהפטופתיה סוכרתית פחות שכיחה, יתכן ויש מקום להוספתה לרשימת הפגיעות המוכרות באיברי היעד בעקבות סוכרת, ובהן גלומרולופתיה, רטינופתיה ונוירו פתיה. לדבריהם, ניתן להשיג בדיקות סקר שנתיות למחלת כבד באמצעות בדיקה ביוכימית פשוטה כגון רמות ה-Alanine aminotransferase (ALT). עם זאת, בטרם ניתן יהיה לשקול צעד שכזה, יש צורך לטענת לבחון את תוקף יעילותם של צעדים למניעה ראשונית או שניונית, כגון ירידה במשקל ושליטה ברמות הסוכר והשומנים בדם, וזאת על בסיס ראיות טובות כגון אלו שתוארו בקרב מבוגרים וילדים עם מחלת כבד מבודדת וללא סוכרת.

 

מעוניין/ת לקיים דיון/לשאול בהקשר לסוכרת? בביה"ס לסוכרת תוכלו להכנס לפורום הדיונים ולברר סוגיות אקטואליות – צוות המומחים של ביה"ס בראשותו של פרופ' איתמר רז ישמחו לקיים עמכם דיון.

 

CMAJ 2010

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני