חדשות

צריכת בשר אדום עשוי היטב מלווה בסיכון מוגבר למחלות כבד ותנגודת לאינסולין (J Hepatol)

17/04/2018

 

בקרב אנשים הצורכים כמויות רבות של בשר מעובד ובשר אדום קיים סיכון מוגבר להתפתחות מחלת כבד שומני, שאינה על-רקע צריכת אלכוהול וכן תנגודת לאינסולין, בפרט במידה ומעדיפים בשר עשוי היטב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מישראל, בראשות פרופ' שירה זלבר-שגיא מאוניברסיטת חיפה.

 

החוקרים מסבירים כי הכנת בשר ברמה עשויה היטב יוצרת תרכובות בשם HCA (Heterocyclic Amines), שנקשרו עם מחלת כבד ותנגודת לאינסולין.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 789 מבוגרים אשר השלימו שאלונים להערכת הרגלי האכילה והבישול שלהם, וכן השלימו בדיקת אולטרה-סאונד של הכבד ובדיקות מעבדה להערכת עמידות לאינסולין. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 59 שנים, כאשר רובם סבלו מעודף משקל וב-15% היה ידוע על אבחנה של סוכרת.

 

מהנתונים עלה כי 39% מהמשתתפים אובחנו עם מחלת כבד שומני, שאינה על-רקע צריכת אלכוהול, וב-31% תועדה תנגודת לאינסולין.

 

בקרב אלו שצרכו בשר מעובד ובשר אדום בכמות שעלתה על לפחות מחצית הכמות בקרב המשתתפים האחרים, תועד סיכוי גבוה ב47% למחלת כבד וסיכוי גבוה ב-55% לתנגודת לאינסולין.

 

החוקרים כותבים כי במטרה למנוע עמידות לאינסולין ומחלת כבד שומני, על המטופלים לשקול בחירה בדגים או עופות כמקור לחלבונים מבעלי חיים. בנוסף, הכנת מזון באידוי או הרתחה  עדיפה על צליה או טיגן הבשר בטמפרטורה גבוהה עד שהוא עשוי היטב מאוד.

 

צריכה רבה של בשר אדום ומעובד נקשרה בקשר בלתי-תלוי עם מחלת כבד ועם תנגודת לאינסולין, ללא תלות בצריכת שומן רווי וכולסטרול או גורמי סיכון אחרים, דוגמת השמנה, פעילות גופנית, עישון או אלכוהול.

 

J Hepatol 2018

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני