חדשות

בנשים עם מחזורים ארוכים או לא-סדירים סיכון מוגבר למחלת כבד שומני (J Clin Endocrinol & Metab)

11/03/2022

 

מחזורי ווסת ארוכים או לא-סדירים בנשים צעירות יחסית מלווים בסיכון מוגבר להימצאות והיארעות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול, כך עולה מתוצאות מחקר חתך שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות משך וסדירות מחזורים ובין הסיכון למחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול. כעת ביקשו החוקרים לבחון את הנושא במחקרי עוקבה וחתך.

 

מחקר החתך כלל 72,092 נשים מתחת לגיל 40 שנים אשר עברו בדיקות רפואיות שגרתיות; הניתוח האורכי כלל תת-קבוצה של 51,118 נשים ללא מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול. מחזורים ארוכים או לא-סדירים הוגדרו כמחזורי ווסת שארכו 40 ימים ומעלה או לא-סדירים. בדיקת אולטרה-סאונד של הבטן שימש לזיהוי מחלת כבד שומני.

 

החוקרים מדווחים כי ב-27.7% מהנשים תועדו מחזורי ווסת ארוכים או לא-סדירים ו-7.1% מהנשים במחקר אובחנו עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.

 

מהניתוח הסטטיסטי עלה קשר בין מחזורי ווסת ארוכים או לא-סדירים ובין הימצאות מחלת כבד שומני. לאורך חציון מעקב של 4.4 שנים, מחלת כבד שומני התפתחה ב-8.9% מהנשים. לאחר תקנון לגיל, מדד מסת גוף, תנגודת לאינסולין וערפלנים אחרים, יחס הסיכון המתוקן למחלת כבד שומני בהשוואת מחזורים ארוכים או לא-סדירים אל מול נשים עם מחזורים סדירים עמד על 1.22 (רווח בר-סמך 95% של 1.14-1.31). כאשר נערך ניתוח סטטיסטי תלוי-זמן, הסיכון למחלת כבד שומני עלה בקרוב ל-50% (יחס סיכון של 1.49, רווח בר-סמך 95% של 1.38-1.60).

 

החוקרים מציינים כי תסמונת שחלות פוליציסטיות נקשרה בעבר עם סיכון מוגבר למחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול, אך הקשר במחקר הנוכחי בין מחזורים ארוכים או לא-סדירים ובין כבד שומני נותר גם לאחר הוצאת נשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות.

 

ממצאי המחקר מעידים כי בנשים עם מחזורי ווסת ארוכים או לא-סדירים תתכן תועלת להמלצות לשינוי אורחות חיים במטרה להפחית את הסיכון למחלת כבד שומני והתחלואה הקרדיו-מטבולית הנלווית לה.

 

J Clin Endocrinol & Metab. March 3, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני