חדשות

כלי חדש להקלה על הערכת חולים עם פיברומיאלגיה (Ther Adv Musculoskel Dis)

29/10/2011

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במחקר חדש ביקשו חוקרים לבחון את מקומו של שאלון חדש, VASFIQ (Visual Analog Scale Fibromyalgia Impact Questionnaire) להערכת חומרת פיברומיאלגיה וזיהוי חולים עם תסמינים משמעותיים. מהתוצאות עולה כי השאלון החדש מסייע בהערכה מדויקת של החולים וזיהוי אלו עם תסמינים משמעותיים.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את האפשרות להערכת חומרת פיברומיאלגיה ולזהות חולים עם תסמינים משמעותיים של עייפות, שינה ירודה, דיכאון או חרדה, באמצעות  VASFIQ, המושתת על שאלוני FIQ (Fibromyalgia Impact Questionnaire) ומדד VAS (Visual Analog Scale).

 

החוקרים ערכו השוואה בין מדדי VASFIQ, FIQ ו-PGIC (Patient Global Impression of Change), וכן התייחסו למרכיבים פרטניים במדד VASFIQ להערכת עייפות, שינה ירודה ודיכאון וחרדה.

 

המחקר כלל 2229 חולים שלקחו חלק בשלושה מחקרים להערכת הטיפול ב-Pregabalin בחולי פיברומיאלגיה.

 

מהתוצאות עולה מתאם משמעותי בין מדדי VASFIQ ו-FIQ בתחילת המחקר ובין יעדי הסיום של המחקר (p<0.0001). השינוי במדדי VASFIQ ו-FIQ עמד בקורלציה דומה למדדי PGIC ביעדי הסיום של המחקר (p<0.0001). מרכיבים פרטניים במדד VASFIQ עמדו בקורלציה עם מדדי שאלון להערכת משך התסמינים בתחילת המחקר ועם יעדי הסיום של המחקר (p<0.0001).

 

חולים עם תסמינים משמעותיים של עייפות זוהו לפי מדד VAS להערכת עייפות של מעל 7.5, אלו עם שינה ירודה זוהו לפי מדד VAS להערכת שינה של מעל 7.9, דיכאון נקבע לפי מדד VAS לדיכאון של מעל 5.8 ומדד VAS לחרדה של מעל 6.0 העיד על חרדה משמעותית. מדד VASFIQ גלובאלי של 31.4 ומעלה זיהה חולים עם פיברומיאלגיה בדרגה בינונית ומדד של 45.0 ומעלה זיהה חולים עם פיברומיאלגיה בדרגה חמורה.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדד VASFIQ סייע בהערכה מדויקת של חומרת פיברומיאלגיה ובזיהוי חולים עם תסמינים משמעותיים של עייפות, שינה ירודה, דיכאון או חרדה. הדבר עשוי לסייע בהערכה מהירה ופשוטה יותר של החולים, והתאמת הטיפול הטוב ביותר.

 

Ther Adv Musculoskel Dis. 2011;3(5):215-226

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני