חדשות

מה בין הפרעות שינה ובין הסיכון לפיברומיאלגיה? (Arthritis Rheum)

17/11/2011

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Arthritis & Rheumatism עולה כי בנשים ללא היסטוריה של פיברומיאלגיה, סיכון מוגבר להפרעת הכאב הכרונית במידה וסובלות מהפרעות שינה. מהתוצאות עולה כי הסיכון לפיברומיאלגיה גבוה פי חמש בנשים מעל גיל 45, שדיווחו על הפרעות שינה לעיתים קרובות או תמיד, בהשוואה לנשים עם שינה תקינה.

 

לדברי החוקרים, מדובר במחקר פרוספקטיבי, שנועד לבחון אם בעיות שינה מעלות את הסיכון לפיברומיאלגיה בנשים שלא-סבלו מכאב בתחילה. לפיכך, השלכות המחקר נוגעות יותר לאופן מניעת פיברומיאלגיה מאשר לטיפול/ניהול חולים עם פיברומיאלגיה או הפרעות שינה. ידוע היטב כי הפרעות שינה נוגעות לסיכון מוגבר למחלות כרוניות אחרות, אך זהו המחקר הראשון שמצא קשר עם כאב כרוני מפושט. הם קוראים להתייחס בכובד ראש להפרעות שינה, כאשר אבחנה מוקדמת וטיפול הולם עשויים להפחית את הסיכון לפיברומיאלגיה, כמו גם למחלות כרוניות אחרות.

 

הסיכון לפיברומיאלגיה עלה עם חומרת הפרעות השינה, והקשר היה בולט יותר בנשים בגיל העמידה ונשים מבוגרות יותר, בהשוואה לנשים צעירות.

 

המחקר הפרוספקטיבי, הקרוי מחקר HUNT, כלל נתונים שנאספו במהלך עשר שנים אודות למעלה מ-12,000 נשים שלא סבלו מפיברומיאלגיה, כאב ממקור שריר-שלד והפרעה גופנית בתחילת המחקר, בין 1984-1986.

 

הסיכון היחסי המתוקן בנשים שדיווחו על בעיות שינה לעיתים קרובות או תמיד עמד על 5.41 בנשים מעל גיל 45 שנים ו-2.98 באלו בגילאי 20-44 שנים. החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים במטרה לבחון אבחנה מוקדמת וטיפול בהפרעות שינה מפחית את הסיכון לפיברומיאלגיה בנשים.

 

החוקרים כותבים כי לא ידוע כי הפרעות שינה גורמות לפיברומיאלגיה. ייתכן כי הגורם המוביל להפרעות שינה בנשים אלו, מוביל גם לפיברומיאלגיה. לדבריהם, המנגנון המדויק העומד בבסיס הקשר בין שינה ירודה וכאב מפושט אינו מובן היטב.

 

Arthritis Rheum. Published online November 14, 2011

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני