חדשות

פעילות גופנית מקלה על הכאב ומשפרת תפקוד קוגניטיבי בחולי פיברומיאלגיה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Society for Neuroscience)

12/12/2011

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

שישה שבועות פעילות גופנית אירובית מובילים להקלה על הכאב האופייני בחולים עם פיברומיאלגיה, המפסיקים את הטיפול במשככי כאבים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכנס השנתי מטעם ה-Society for Neuroscience. פעילות גופנית עשויה גם להביא לשיפור בזיכרון העבודה.

 

החוקרים מציעים כי ההשפעות החיוביות של פעילות גופנית נובעות מהפעלה מוגברת של אזורים במוח המכוונים לביצוע משימות, כפי שהוכח לפי בדיקות fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging).

 

מהתוצאות עולה כי ההשפעה של פעילות גופנית אינה מוגבלת לשינוי בתחושת הכאב בחולי פיברומיאלגיה, אלא גם מביאה לשיפור ברשת האזורים בקורטקס המגויסת לצורך תפקוד זיכרון עבודה. לפיכך, פעילות גופנית עשויה לסייע הן בהפחתת תסמיני פיברומיאלגיה והן בשיפור היכולת הקוגניטיבית.

 

מדגם המחקר כלל 9 נשים עם פיברומיאלגיה, בגיל ממוצע של 45 שנים. המחקר כלל ארבעה ביקורים:

·         תחילת המחקר (Baseline): קבלת הטיפול התרופתי הנוכחי לפיברומיאלגיה.

·         הפסקת טיפול (Washout): הפסקת כל התרופות לפיברומיאלגיה למשך שלושה זמני מחצית חיים.

·         העדר טיפול (No Treatment): שישה שבועות לאחר הפסקת התרופות לפיברומיאלגיה.

·         פעילות גופנית (Exercise): לאחר שישה שבועות פעילות אירובית.

 

בכל ביקור, המשתתפות השלימו משימה להערכת זיכרון עבודה. החוקרים בחנו את השינוי בפעילות העצבית לאורך הביקורים, על-בסיס שינויים בהערכה הכללית של המטופל. סקירת השינויים לאורך הביקורים הדגימה הפעלה מוגברת במספר אזורים במוח להם תפקיד בביצוע משימות ( Superior Medial Frontal משמאל, Dorsal Lateral Prefrontal משמאל, Midfrontal מימין, Supplementary Motor מימין, תלמוס ימני, קאודט ימני, Inferior Parietal משמאל ו-Bisuperior Parietal).

 

בניגוד לכאב פסיכוסומאטי, הכאב בחולי פיברומיאלגיה הינו כאב אובייקטיבי, וככל הנראה מקורו במערכת העצבים המרכזית.

 

החוקרים התבססו על בדיקות fMRI כמדד דפיניטיבי לתפקוד הקוגניטיבי, כך שניתן למדוד באופן מדעי יותר את השפעות פעילות גופנית. מדובר בגישה חדשה בתחום המחקר של פיברומיאלגיה.

 

לסיכום, מהתוצאות עולה כי כאשר החולים הפסיקו את הטיפול התרופתי, ובמעבר לטיפול המבוסס על פעילות גופנית, תחילה נרשמה עליה במדדי הכאב ולאחריה הטבה בכאב. פעילות עצבית באזורים המגויסים למשימות של זיכרון העבודה הדגימו תבנית הפוכה עם ירידה תחילה לאחר הפסקת הטיפול התרופתי ועליה בהמשך.

 

Neuroscience 2011: Abstract 258.08, Poster BB5. Presented November 13, 2011

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני