חדשות

טיפול ב-Pregabalin לשיפור איכות השינה של חולי פיברומיאלגיה (Arthritis Care Res)

25/01/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מעבר להקלה על הכאב, טיפול ב- Pregabalin (ליריקה) מביא לשיפור איכות השינה של חולים עם פיברומיאלגיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research.

 

בהשוואה לפלסבו, טיפול ב- Pregabalin במינון 300-450 מ"ג ביום, למשך תקופה של ארבעה שבועות, הביא לשיפור משמעותי ומובהק סטטיסטית בשינה, כפי שנקבע לפי בדיקת שינה. החולים גם דיווחו על שינה ארוכה וטובה יותר, עם הקלה בכאב בשעות היום עם טיפול ב- Pregabalin.

 

מדגם המחקר כלל 119 חולים, שענו על כל הקריטריונים הסובייקטיביים והאובייקטיביים להגדרת הפרעה בשינה. מרבית המשתתפים היו נשים לבנות, בגיל ממוצע של 48 שנים. הם חולקו באקראי לטיפול ב- Pregabalin במינון 300-450 מ"ג ליום, או פלסבו, למשך ארבעה שבועות. לאחר מכן, הם עברו לקבוצת הטיפול השנייה, לאחר שבועיים של הפסקה ו/או שינוי המינון.

 

בעת בדיקות הסקירה ובתום כל תקופת מחקר, החולים בילו שתי לילות במעבדת השינה. הם גם מילאו יומנים לאורך המחקר, בהם דירגו את הכאב, רמת השינה והעייפות. תוצא הסיום העיקרי היה WASO (Wake-After-Sleep-Onset), כלומר, סך הזמן בעירות לאחר שנרדמו.

 

102 משתתפים (86%) השלימו את שתי תקופות הטיפול. החוקרים כותבים כי Pregabalin הביא לירידה במדד WASO לפי בדיקות השינה, עם הבדל של 19 דקות בהשוואה לפלסבו (51.5 דקות לעומת 70.7 דקות, p<0.0001).

 

בהשוואה לפלסבו, טיפול ב- Pregabalin הביא גם לעליה של 25 דקות בסך זמן השינה לאחר ארבעה שבועות, ושיפור מספר מדדי שינה אחרים, כולל הלטנטיות עד לשינה ממושכת, יעילות השינה, מספר ההשכמות לאחר התחלת שינה ושינת גלים-איטיים.

 

החולים דיווחו גם על הקלה בכאב בשעות היום תחת טיפול ב- Pregabalin, עם שיפור במדדי השינה והעייפות.

 

החוקרים מדווחים על קורלציה מתונה אך משמעותית בין הערכות השינה לפי בדיקות שינה ובין דירוגי הכאב ואיכות השינה.

 

לא תועדו תופעות לוואי חמורות במהלך המחקר, ולא זוהו תופעות לוואי לא צפויות עם Pregabalin. תופעות לוואי היו נפוצות יותר במהלך טיפול ב- Pregabalin, בהשוואה לפלסבו (51% לעומת 21%, p<0.01). תופעות הלוואי הנפוצות ביותר (Pregabalin לעומת פלסבו) כללו סחרחורות (30% לעומת 10%), ישנוניות (21% לעומת 5%) וכאבי ראש (9% לעומת 8%).

 

Arthritis Care Res 2012

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני