חדשות

מדדי שונות לילית בקצב הלב כסמן לפיברומיאלגיה (Arthritis Research & Therapy)

01/04/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy עולה כי מדדי שונות לילית בקצב הלב המעידים על דומיננטיות של פעילות המערכת הסימפתטית שונים משמעותית בנשים עם פיברומיאלגיה, בהשוואה לביקורות בריאות. בחולים עם פיברומיאלגיה, מדדים אלו עומדים בקורלציה עם מספר תסמינים של המחלה, כולל חומרת הכאב.

 

לדברי החוקרים, כיום, אין בדיקה מעבדתית או הדמייתית המסייעת בהבחנה בין חולים עם פיברומיאלגיה ובין ביקורות בריאות. העדר סמן אובייקטיבי כזה פגע ביכולת לזהות ולחקור את הנושא. שונות בקצב הלב מספקת מדד כמותי לפעילות מערכת העצבים האוטונומית. שעות הלילה הן תקופה יציבה יחסית בה מרבית האנשים נחים ושינה מתווכת ע"י פעילות מערכת העצבים האוטונומית. בעיות שינה נפוצות בחולים עם פיברומיאלגיה.

 

במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את ההבדלים במדדי שונות לילית בקצב הלב כסמן אפשרי לפיברומיאלגיה ולהעריך את הקורלציה בין מדדים אלו ובין תסמינים שונים של פיברומיאלגיה.

 

מדגם המחקר כלל 22 נשים שסבלו מפיברומיאלגיה ו-22 ביקורות תואמות. כל המשתתפות מילאו מספר שאלונים להערכת תסמיני פיברומיאלגיה. כל המשתתפות עברו בדיקת ניטור הולטר במהלך 24 שעות במהלך הפעילות השגרתית שלהן לאורך היום ובזמן שינה בביתן. המדדים שנבחנו כללו בין השאר את המרווח בין פעימה תקינה לפעימה תקינה (Normal-Normal Interbeat Interval, או NN), סטיית תקן של מרווח בין פעימה תקינה לפעימה תקינה (Standard Deviation of NN) וסטיית תקן של הבדלים במרווח עוקב בין פעימה תקינה לפעימה תקינה (Successive NN Differences או SDSD).

 

מהתוצאות עולה כי ל-SDNN לילי של פחות מ-114 מילי-שניות הערך המנבא הגדול ביותר להפריד בין חולים ובין ביקורות, עם יחס סיכויים של 13.6. בקבוצת החולות, ירידה במדדי השונות הלילית של קצב הלב המעידה על דומיננטיות סימפתטית עמדה בקורלציה משמעותית עם תסמיני פיברומיאלגיה: זוהה קשר בין SDSD ובין עוצמת הכאב (p=0.0001). זוהה קשר בין SDNN ובין עצירות (p=0.001) ובין ממוצע NN ודיכאון (p=0.001). בקבוצת הביקורת תוארו קשרים הפוכים, עם קורלציה בין עליה ב-SDNN בשעות הלילה ובין מדדי Fibromyalgia Impact Questionnaire (p=0.001) ועם תסמינים אחרים של פיברומיאלגיה.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדדי שונות לילית בקצב הלב עשויים לשמש כסמן אפשרי לפיברומיאלגיה, שכן בהשוואה לביקורות, בנשים עם פיברומיאלגיה קיימת קורלציה בין מדדים אלו ובין חומרת הכאב ואילו בביקורות זוהה קשר הפוך.

 

Arthritis Research & Therapy. 2011;13(6)

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני