חדשות

השפעה חיובית לטיפול ב-TMS בחולי פיברומיאלגיה (Neurology)

03/04/2014

 

גירוי מגנטי תוך-מוחי חוזר (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation או rTMS) הביא לשיפור איכות החיים של חולים עם פיברומיאלגיה, אך ללא כל השפעה על מדדי כאב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Neurology.

 

מהמחקר עולה כי לטיפול rTMS בתדירות-גבוהה באזור הקורטקס המוטורי השמאלי  השפעה חיובית מאוחרת על איכות החיים של החולים לאחר 11 שבועות טיפול, ללא השפעה על כאב. הטיפול עשוי להיות בטוח וטיפול משלים לשיכוך כאבים בחלק מהחולים עם פיברומיאלגיה. החוקרים מציינים כי השיפור לווה בעליה במטבוליזם באזור הלימבי הימני.

 

במסגרת המחקר חולקו באקראי 38 חולים לטיפול ב-rTMS בתדירות-גבוהה (19 חולים) או טיפול דמה (19 חולים), שניתנו לקורטקס המוטורי השמאלי ב-14 מחזורים, לאורך עשרה שבועות. התוצאים הקליניים העיקריים כללו שינויים באיכות החיים בתום 11 שבועות.

 

מהממצאים עולה כי בחולים בקבוצת ההתערבות תועד שיפור גדול יותר באיכות החיים, בעיקר בתחום האפקטיבי (מצב רוח ותחושות), הרגשי (הנאה, עצבות, כעס וחרדה) וחברתי (תפקוד בעבודה, השתתפות בפעילויות חברתיות, קשר עם חברים ועיסוק בתחביבים ותחומי עניין).

 

תוצא הסיום העיקרי היה שינוי במדד FIQ (Fibromyalgia Impact Questionnaire). בתחילת המחקר, בחולים בקבוצת הטיפול המדד הממוצע עמד על 60 נקודות ובקבוצת הביקורת עמד על 64 לפי מדד זה, בו מדדים נמוכים מעידים על איכות חיים טובה יותר.

 

לאחר 11 שבועות, המדד הממוצע בחולים שקיבלו את הטיפול ירד בכ-10 נקודות, בעוד שהמדד הממוצע עלה ב-2 נקודות באלו שקיבלו טיפול דמה. הטיפול ב-TMS לווה בשיפור משמעותי במרכיב הנפשי של מדד SF-36 (Short Form-36) להערת איכות החיים. לא תועדה השפעה משמעותית על תוצאים קליניים אחרים.

 

החולים עברו גם בדיקת PET (Positron Emission Tomography) ומהתוצאות עלה כי בהשוואה לטיפול דמה, בחולים בקבוצת הטיפול הפעיל נרשמה עליה במטבוליזם באזור המדיאלי של האונה הטמפוראלית הימנית מתחילת המחקר ועד לאחר 11 שבועות, עם קורלציה עם מדדי FIQ והמרכב הנפשי של SF-36.

 

החוקרים הציעו מספר הסברים להעדר הבדלים בין הקבוצות במדדי כאב. אחת ההשערות היא כי ל-rTMS השפעה על היבטים פסיכולוגים המשפיעים על איכות החיים, ללא השפעה על עיבוד עצבי של כאב. במחקר הנוכחי, השיפור באיכות החיים קשור רק לתפיסת בריאות טובה יותר, אך לא להקלה בכאב. עוד ניתן לשער כי פרוטוקול הגירוי ששימש במחקר היה קצר מדי בכדי להדגים שיפור בכאב.

 

Neurology. 2014;82:1231-1238. Published online March 26, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני