חדשות

הפרעות קוגניטיביות נפוצות בחולי פיברומיאלגיה (Arthritis Care Res.)

05/08/2014

 

ממצאי מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Arthritis Care and Research, עולה כי בחולים עם פיברומיאלגיה ייתכנו ליקויים אובייקטיביים בתפקוד הקוגניטיבי ובתפקוד הניהולי, ללא תלות בנוכחות דיכאון.

 

חולים עם פיברומיאלגיה מדווחים לעיתים קרובות על תלונות שזכו לכינוי Fibro-Fog, צבר הפרעות קוגניטיביות שאינו תמיד בא לידי ביטוי במבחנים להערכת התפקוד, אך פוגע משמעותית בחיי היומיום ובמקום העבודה.

 

החוקרים התבססו על מבחנים סטנדרטיים להערכת זיכרון ותפקוד ניהולי להשוואת התפקוד הנוירו-פסיכולוגי בחולים עם פיברומיאלגיה והתפקוד בביקורות בריאות. לאחר מכן הם בחנו את הקשר בין התוצאות במבחנים בחולים עם פיברומיאלגיה והתפיסות הסובייקטיביות שלהם את הבעיות הקוגניטיביות.

 

מדגם המחקר כלל 30 נשים עם פיברומיאלגיה שטופלו במרפאה בבית חולים המסונף לאוניברסיטת טורין באיטליה. כל החולים היו בגילאי 18-70 שנים (גיל ממוצע של 52.8 שנים) ולפחות חמש שנות השכלה פורמאלית. קבוצת הביקורת כללה 30 נשים תואמות בגיל ורמת השכלה, ללא היסטוריה של מחלות ריאומטולוגיות או כאב כרוני.

 

כל המשתתפות השלימו במשך 90 דקות בדיקות להערכת מדדי כאב, חרדה ודיכאון, כמו גם תפקוד ניהולי, זיכרון, זיכרון עבודה, עיכוב, עדכון וגישה. הערכה עצמית של ליקוי קוגניטיבי נבחנה על-סמך מדד FACT-Cog2 (Functional Assessment of Cancer Therapy-Cognition Scale), העשוי לשמש לשמש באוכלוסיות שאינן כוללות חולי סרטן מאחר ואינו כולל התייחסות ספציפית לממאירות או טיפול בממאירות.

 

חולי פיברומיאלגיה דיווחו על עוצמת כאב ממוצעת של 6.68 במדד VAS (Visual Analog Scale), המעידה על כאב בינוני. במדד Hospital Anxiety and Depression Scale, בחולים עם פיברומיאלגיה המדד הכולל הממוצע עמד על 18.2, עדות לדיכאון וחרדה חמורים, בהשוואה לממוצע של 11.2, או חרדה ודיכאון בדרגה מתונה, בקבוצת הביקורת (p<0.0001).

 

במבחן Digit Scan-Backward, מדד להערכת זיכרון עבודה ועדכון, בחולי פיברומיאלגיה המדד הממוצע עמד על 3.8, בהשוואה לממוצע של 4.4 בקבוצת הביקורת (p=0.031). בחולים עם פיברומיאלגיה תועדו ציונים נמוכים יותר להערכת שליפה מאוחרת, עדות לליקוי בזיכרון אפיזודי.

 

הסטת קשב נבחנה על-סמך מבחן TMT (Trail Making Test) ולא זוהו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות במדדי TMT-A, בהם המשתתפים מחברים מספרים עולים מ-1 ל-25. עם זאת, במדד TMT-B, הדורש מהנבחנים להחליף בין מספרים ואותיות, בחולי פיברומיאלגיה תועד מדד ממוצע של 97.3 לעומת מדד ממוצע של 75.7 בקבוצת הביקורת (p=0.020).

 

זיכרון עבודה נבחן באמצעות מבחן 1-Back Test, בו המשתתפים צפו בצבעים על מסך לפרק זמן מסוים ונדרשו ללחוץ על מקלדת ולהעיד על שראו. זמן התגובה נבחן במילי-שניות, ביחד עם הדיוק. לא זוהו הבדלים בדיוק בין הקבוצות, אך בחולי פיברומיאלגיה זמני התגובה היו ארוכים יותר משמעותית (891.2 מילי-שניות לעומת 722.4 מילי-שניות).

 

בחולי פיברומיאלגיה תועד שיפוט לקוי משמעותית בכל המדדים להערכת תפיסתם נוכחות הפרעה בתפקוד הקוגניטיבי.

 

באופן כללי, ככל שחומרת פיברומיאליגיה הייתה גדולה יותר, כפי שנקבע לפי מדד Fibromyalgia Impact Scale, כך התפיסה העצמית של ליקוי קוגניטיבי בתחומי קשב וריכוז הייתה גדולה יותר, וכך גם ההשפעה השלילית על איכות החיים.

 

Arthritis Care Res. Published online July 21, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני