חדשות

גישה חדשה לטיפול בפיברומיאלגיה מתמקדת בשיפור איכות השינה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ACR)

05/12/2015

 

בחולים עם פיברומיאלגיה, מתן טיפול המכוון לשינה לא-מרעננת, מרכיב מרכזי בתסמונת, מוביל לשיפור בתסמינים אחרים של המחלה, כולל כאב, כך עולה מניתוח נתוני מחקר BESTFIT, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Rheumatology.

 

במסגרת המחקר חולקו באקראי חולים שענו על קריטריוני ACR לפיברומיאלגיה לטיפול תת-לשוני ב-Cyclobenzaprine במינון 2.8 מ"ג, שניתן לפני השינה במהלך 12 שבועות, או לפלסבו. החוקרים בחנו את היומנים היומיים להערכת כאב ושינה, בדירוג של 10 נקודות, שאלון Revised FIQR (Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire), מדד PGIC (Patient Global Impression of Change) ומדד PROMIS Sleep Disturbance Scale.

 

מהנתונים המוקדמים עלה כי טיפול ב-Cyclobenzaprine לפני השינה לא הוביל לשינוי במדדי כאב יומיים לאחר 12 שבועות; עם זאת, הטיפול הוביל לשיפור במספר תוצאי סיום משניים, כולל מדדי שינה, השפעה על כאב והנטל הכולל של התסמינים.

 

מנגד, בניתוח הסופי שכלל 172 חולים הודגמו השפעות חיוביות של הטיפול על מדדי שינה וכאב. כל מדדי איכות השינה השתפרו עם Cyclobenzaprine לאורך 12 שבועות המחקר, כמו גם מדדי כאב.

 

הירידה במדדי PROMIS Sleep Disturbance הייתה גדולה יותר משמעותית בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הפלסבו לאחר ארבעה שבועות, עם הבדלים שנותרו עד לאחר 12 שבועות (8.96 לעומת 5.13 נקודות).

 

הירידה במדדי שינה יומיים הייתה גדולה יותר משמעותית בקבוצת ההתערבות לאחר שבוע אחד. ההבדל המובהק נעלם אך חזר להיות משמעותי לאחר שישה שבועות, ואז נותר עד לאחר 12 שבועות (1.85 לעומת 0.88 נקודות).

 

הירידה במדד FIQR, מדד להערכת איכות השינה, הייתה גדולה יותר משמעותית בקבוצת ההתערבות לאחר שבועיים, וההבדל נותר מובהק עד לאחר 12 שבועות (2.9 לעומת 1.2 נקודות).

 

החוקרים מדווחים כי השיפור באיכות השינה הופיע לפני יתר השינויים בתסמיני פיברומיאלגיה. ממצאים אלו אושרו בניתוח משני של הנתונים שהדגים שיפור במספר תחומי פיברומיאלגיה לאורך 12 שבועות מחקר.

 

שיעורי התגובה של כאב לפי מדד יומי, שהוגדר כשיפור של לפחות 30% מתחילת המחקר עד לאחר 12 שבועות, היהו טובים יותר בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הפלסבו (34% לעומת 20.6%). עוד תועד שיפור משמעותי במדדי כאב עליהם דווח במהלך ביקורים קליניים ובמדדי כאב לפי סולם FIQR.

 

נימול זמני בלשון או נימול תת-לשוני תועדו ב-42% מהמטופלים, אך תופעות לוואי סיסטמיות לא היו נפוצות ועליה במשקל הייתה זניחה.

 

הנתונים החדשים מעידים כי בחולים שדיווחו על השיפור הגדול ביותר באיכות השינה תועד הסיכוי הגדול ביותר להקלה בכאב.

 

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-ACR

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני