חדשות

נשים שקיבלו טיפול והחלימו מסרטן השד מדווחות על תחושת עייפות לאורך זמן (Cancer).

10/01/2006

 

כשליש מהנשים שחלו בסרטן השד וטופלו, סובלות מתחושת עייפות ב-5 השנים לאחר מכן.

כשני שליש מהן ימשיכו לסבול מתחושת עייפות זו גם לאחר 5 השנים. כך חושף מחקר חדש.

 

המסר העיקרי מהמחקר הוא, שרוב הנשים שחלו בסרטן השד וטופלו יהיו אסימפטומיטיות לאחר גמר הטיפולים. ואילו לנשים עם תחושת עייפות לאחר הטיפולים ישנו מנגנון ביולוגי הגורם לכך.

 

בשנת 1997, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, אשר פרסמו גם מחקר זה, דיווחו ש- 35% מתוך 1957 נשים שאובחנו כחולות בסרטן השד בין השנים 1994-1997, ושאבחנתן היתה סרטן שד מסוג קרצינומה בשלביו המוקדמים, חשו תחושת עייפות בתקופה של 5 שנים אחרי הטיפולים.

 

במחקר המשך  למחקר משנת 1997, אותרו 763 נשים בשנת 1998 שטופלו לפני יותר מ-5 שנים בסרטן השד והבריאו לחלוטין.  34% מהם דיווחו שהן הרגישו תחושת עייפות במשך 5 השנים הראשונות שלאחר הטיפול. מבין אלו שדווחו על עייפות, 63% המשיכו לחוש תחושת עייפות גם לאחר 5 שנים מגמר הטיפולים.

 

בנוסף,חושבו משתנים נוספים כמו כאב, דיכאון ומחלות לב . נמצא, שהם גורמי סיכון לפיתוח עייפות לאחר טיפולים בסרטן השד. מבחינת סוג הטיפול נמצא, שטיפול משולב של כימותרפיה וקרינה מגביר את תחושת העייפות בהשוואה לכל טיפול שניתן בנפרד.

 

הפתופזיולגיה שעומדת מאחורי תחושת עייפות בנשים אלו קשורה בציטוקינים דלקתיים שהם מרכיבים במע' החיסון ובכמות קורטיזול נמוכה. ולכן, נראה שלנשים אלו יש מחלה תת קלינית דלקתית ,וכאשר מתגלה הסרטן, המחלה הדלקתית מוחמרת ולכן העייפות מוחמרת.

 

המסר של מחקרים אלו הוא, שכמו כל תלונה סובייקטיבית של מטופלים, על הרופאים להאמין לחוליהם בעיקר כאשר חולה לאחר טיפולים בסרטן השד מתלוננת על עייפות. על הרופא לבחון מדדים שונים כמו אנמיה, תפקודי בלוטת התריס, ואם החולות סובלות מיתר ל"ד יש לתת להם תרופות שלא תורמות לתחושת העייפות שלהן.

 

מובן, שיש להעריך בחולות אלו את מצבם הנפשי ולאתר תמונה דיכאונית המחריפה עייפות. יש לנהל את העייפות והכאב בחולות ולצמצם פרמטרים אלו.

 

אם נצליח לטפל בפרמטרים הנ"ל, אולי יהיה ינתן להעלות את רמת האנרגיה של החולות האלו.

 

 Cancer 2006;106.

 

קישור לידיעה במדסקייפ

 

קישור למאמר המקורי

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני