חדשות

האם אקופונקטורה יעילה לטיפול בפיברומיאלגיה? (Mayo Clinic)

21/06/2006

 ממחקר חדש עולה כי אקופונקטורה יעילה לטיפול בפיברומיאלגיה, בעיקר בתסמינים של עייפות וחרדה. החוקרים משוכנעים שתוצאות המחקר מעידות כי לאקופונקטורה אפקט מעבר לאפקט פלסבו.

 

למעלה מ-90% מחולי פיברומיאלגיה ניסו טיפולים משלימים, כולל תוספי מזון ותוספים צמחיים, עדות לפתיחות לטיפולי רפואה משלימה ו/או תגובה בלתי-הולמת לטיפול אלופתי. NIH פירסמה כי אקופונקטורה עשויה להיות טובה כטיפול אדג'וונטי לפיברומיאלגיה, אך לא נערכו מחקרים שתמכו במסקנה זו.

 

בתקופה שבין 28 במאי, 2002 ועד 18 באוגוסט 2003, החוקרים השוו בין 25 חולים שטופלו באקופונקטורה עם קבוצת ביקורת שכללה 25 חולים. כל המשתתפים ענו על הקריטריונים של American College of Rheumatology להגדרת פיברומיאלגיה, ונכשלו בטיפולים שמרניים. התסמינים נמדדו באמצעות Fibromyalgia Impact Questionnaire ו-Multidimensional Pain Inventory בתחילת המחקר, מיד לאחר הטיפול וחודש אחד ו-7 חודשים לאחר הטיפול.

 

במהלך תקופת המחקר, נרשם שיפור בכל תסמיני פיברומיאלגיה שנמדדו לפי Fibromyalgia Impact Questionnaire בקרב מטופלי אקופונקטורה, בהשוואה לקבוצת הביקורת (P=0.01). ההבדל הגדול ביותר במדדי Fibromyalgia Impact Questionnaire זוהו לאחר חודש אחד (42.2 בקבוצת הביקורת, לעומת 34.8 בקבוצת אקופונקטורה, P=0.007). במהלך תקופת המעקב, התסמינים השכיחים ביותר בהם נרשם שיפור היו עייפות חורדה. אך דרגת האקטיביות ופעילות גופנית לא השתנתה. אקופונקטורה נסבל היטב והיה מלווה בתופעות לוואי מינימליות.

 

החוקרים מצאו כי אקופונקטורה משפרת משמעותית את התסמינים של פיברומיאלגיה. השיפור הסיפטומטי לא הוגבל להקלה בכאב, והיה המשמעותי ביותר עבור תסמיני עייפות וחרדה.

 

מגבלות המחקר כוללות גודל מדגם קטן יחסית, חוסר יכולת לקבוע במדיוק את משך השפעות אקופונקטורה, טיפול אקופונקטורה סוב-אופטימלי, ומדגם שכלל בעיקר נשים לבנות.

 

ייתכן שאקופונקטורה משחקת תפקיד בטיפול הסימפטומטי של חולי פיברומיאלגיה.

 

Mayo Clinic Proc. 2006;81:749-757

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני