מאמרי מערכת

האם הוספת סידן למוצרי המזון מועילה או מסוכנת? /מאת עורך מדור קרדיולוגיה, פרופ' שכטר

29/05/2012

בעיתון HEART מחודש מאי 2012 פורסם מאמר תצפיתי פרוספקטיבי מקבוצת חוקרים בהידלברג, גרמניה (1) ומאמר מערכת (2): הקשר שבין הוספת סידן במזון ותוספי סידן עם הופעה של אוטם שריר הלב, שבץ מוחי ותמותה ממחלות לב. 

המחקר מתאר סקר שנערך בהידלברג, גרמניה עם 23,980 משתתפים בגילאים 35-64 שנים ללא מחלות לב וכלי דם ידועים בכניסה למחקר וזמן מעקב ממוצע אחריהם של 11 שנה (1). בזמן המעקב נצפו 354 מקרי אוטם שריר הלב, 260 שבץ מוחי ו-267 פטירות על רקע קרדיווסקולרי.

 

אוכלוסית המעקב חולקה ל 3 קבוצות בהתאם להערכת תכולת הסידן במזון כולל תוספי סידן שנטלו. נמצא שאלה שצרכו יותר סידן במזון היו בד"כ צעירים יותר, בעלי השכלה גבוהה יותר, פעילים גופנית ופחות שמנים. אולם אלה שנטלו תוספי סידן היו יותר נשים, גיל מבוגר יותר, השכלה נמוכה יותר וחשיפה ארוכה יותר לעישון. לאחר תיקון לגורמי סיכון קרדיווסקולרים, נמצא קשר הפוך ומשמעותי בין כמות הסידן שבמזון ובמיוחד תוספי סידן להופעה של אוטם שריר הלב ( HR של 1.86) אולם לא לשבץ מוחי או מוות מסיבות קרדווסקולריות אחרות. מסקנת החוקרים היתה שעליה בצריכת סידן מהמזון אינה תורמת בהכרח לשיפור קרדיווסקולרי, בעוד שתוספי סידן עלולים להעלות את הסיכון לאוטם שריר הלב.

 

יש לזכור שמדובר במחקר תצפיתי ולא התערבותי ולכן המנגנונים המסבירים תצפית זו לא נבדקו. למחקר זה חוזק משלו בהיותו מחקר פרוספקטיבי על אוכלוסיה יחסית גדולה ולאורך זמן ממושך יחסית של 10 שנים, אולם גם מספר מגבלות: (1) המחקר התבסס על שאלוני תזונה בכניסה למחקר ולא לאורך ציר הזמן. (2) לא נכללו נבדקים עם מחלות לב בכניסה למחקר. (3) כמחצית הנבדקים לא זיהו בשם את תוסף המינרלים/ויטמינים שנטלו.

 

הערת העורך:

יותר ויותר אנשים נוטלים תוספי סידן במטרה אחת: למנוע אוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות. השאלה היא אם יש בזה נזק מצטבר למערכת הקרדיווסקולרית ? 

 הפעילות נוגדת השברים של תוספי סידן בסקירות שונות אינה גבוהה ומגיעה ל 10% ירידה בשברים כאשר בודקים שילוב של תכשירי סידן עם ויטאמין D .  במטה אנליזה של BOLLAND נמצא שמתן תוספי סידן ל 1,000 אנשים מבוגרים ל 5 שנים, גורם להוספה של 14חולים עם אוטם בשריר הלב, 10 חולים עם שבץ מוחי ו 13 מקרי מוות בהשוואה לירידה של 26 חולים עם שברים. גם מחקר אחר עם אוכלוסיה צעירה יותר מעלה ממצאים דומים, כך שהעדות היום שתוספי סידן גורמים יותר נזק מתועלת ויש לחפש אמצעים אחרים להפחתת אוסטיאופורוזיס (2).

 

1. Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC-Heidelberg) Kuanrong Li,  Rudolf Kaaks,  Jakob Linseisen,  Sabine Rohrmann ,Heart 2012;98:12 920-925 Published Online First: 23 May 2012 doi:10.1136/heartjnl-2011-301345

 2. Calcium supplements: bad for the heart? Ian R Reid,  Mark J Bolland Heart 2012;98:12 895-896 doi:10.1136/heartjnl-2012-301904

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני