חדשות

מה בין אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול ובין משק אסטרוגן בנשים לאחר מנופאוזה? (J Clin Endocrinol Metabol)

16/09/2014

 

 

בנשים לאחר מנופאוזה עם אוכלוסיה מגוונת יותר של חיידקים במערכת העיכול תואר פירוק יעיל יותר של אסטרוגן, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם במהלך חודש ספטמבר בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. מאחר ולאסטרוגן תפקיד חשוב בהתפתחות סרטן שד, ההשערה היא כי אוכלוסיית חיידקים עשויה להשפיע על הסיכון להתפתחות סרטן שד.

 

הרכב ומגוון אוכלוסיית המיקרוביום משפיעים על דפוסי מטבוליזם של אסטרוגן ומנבאים את הסיכון להתפתחות סרטן שד בנשים לאחר מנופאוזה. אסטרוגן עובר מטבוליזם בכבד וברקמות אחרות, דוגמת רקמת השד, עם הפרשה של תוצרי הפירוק בשתן, במרה ובמערכת העיכול. מיקרובים במערכת העיכול עשויים לפרק מטבוליטים אלו, ולאפשר ספיגה מחדש לזרם הדם ומחזור נוסף בכבד. החוקרים מציעים כי בנשים בהם החיידקים במערכת העיכול מעבדים אסטרוגן באופן יעיל יותר קיים סיכון מופחת לסרטן שד.

 

מדגם המחקר כלל 60 נשים לאחר מנואפוזה, בגילאים שנעו בין 55-70 שנים. בכל הנשים תועדו תוצאות בדיקת ממוגרפיה תקינות במהלך שמונת השבועות האחרונים. כל הנשים סיפקו דגימת צואה להערכה מגוון החיידקים במערכת העיכול, כמו גם דגימות שתן להערכת היחס בין אסטרוגן והמטבוליטים של ההורמון.

 

בנשים עם מגוון מיקרובים רחב יותר בדגימות הצואה תועד יחס מטבוליטים לאסטרוגן גבוה יותר. עם זאת, הקשר נותר רק עבור אחד משלוש המדדים שנבחנו. חיידקים ממשפחת Clostridia, ובעיקר הגנוס Ruminococcus, נקשרו בקשר מובהק עם יחס מטבוליטים גבוה ואלו מגנוס Bacteroides נקשרו בקשר הפוך.

 

מאחר והמחקר התבסס על ריצוף 16S Ribosomal RNA, ולא על ריצוף הגנום כולו או בדיקות תפקודיות, החוקרים לא הצליחו לקבוע אם או כיצד מיקרובים אחראיים להבדלים במטבוליטים של אסטרוגן. הם כותבים כי הממצאים מהווים צעד חשוב קדימה לקראת הבנת ההשפעה של המיקרוביום על משק האסטרוגן וההשפעה על המצב הבריאותי.

 

J Clin Endocrinol Metabol. Published online September 11, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני