חדשות

חשיבות זיהום מולד בנגיף CMV בהתפתחות אובדן שמיעה בילדות (Pediatrics) והערת עורך מדור נאונטולוגיה, ד''ר ברזילי

09/12/2014

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על ממצאי סקירה שיטתית חדשה המדגישה את חשיבות הזיהום המולד בנגיף CMV (Cytomegalovirus) כגורם להתפתחות אובדן שמיעה תחושתי-עצבי בילדות.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אובדן שמיעה על-רקע זיהום מולד בנגיף CMV זוהה לראשונה בשנת 1964. כיום, זיהום מולד ב-CMV הינו אחד הגורמים הנפוצים לאובדן שמיעה תחושתי-עצבי, שלא על-רקע תורשתי, בילדים. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את שיעורי ההימצאות של אובדן שמיעה על-רקע זיהום מולד בנגיף CMV, להבין טוב יותר את מאפייני אובדן השמיעה על-רקע הזיהום הנגיפי ולבחון את החשיבות של זיהום מולד בליקויי שמיעה בילדים.

 

שני סוקרים בלתי-תלויים ערכו חיפוש במאגרי Medline וחיפוש ידני של המקורות של מחקרים מתאימים ומאמרי סקירה, במטרה לאסוף מחקרי עוקבה שכללו ילדים עם זיהום מולד בנגיף CMV, עם מעקב אודיולוגי, ואספו את הנתונים אודות מאפייני האוכלוסיה ותפקודי השמיעה.

 

הסקירה כללה 37 מחקרים: 10 מחקרים מבוססי-אוכלוסיה, 14 מחקרי עוקבה אורכיים ו-13 מחקרים רטרוספקטיביים. שיעורי ההימצאות של זיהום מולד בנגיף CMV במדינות מפותחות עומדים על 0.58%. בקרב יילודים אלו, 12.6% צפויים לפתח אובדן שמיעה: אחד מכל שלושה ילדים עם תסמינים ואחד מכל עשרה ילדים ללא תסמינים. בקרב ילדים עם תסמינים של הזיהום, במרבית המקרים צפוי אובדן שמיעה דו-צדדי; בקרב ילדים ללא תסמינים, שכיחות אובדן שמיעה חד-צדדי גבוהה יותר.

 

בשתי הקבוצות אובדן השמיעה לרוב חמור עד משמעותי. לעיתים הופעת ליקוי השמיעה מפגרת לאחר הזיהום המולד, עם ליקויי שמיעה לא-יציבים, עם פלוקטואציות והתקדמות ליקויי שמיעה.

 

בקרב ילדים עם ליקויי שמיעה, זיהום מולד בנגיף CMV הוא הגורם האחראי ב-10-20% מהמקרים.

 

לסיכום, ממצאי הסקירה מעידים על חשיבות זיהום מולד בנגיף CMV כגורם לאובדן שמיעה תחושתי-עצבי בילדים.

 

Pediatrics Vol. 134, No. 5, November 1, 2014, 972-982

 

הערות עורך נאונטולוגיה, ד''ר ברנר ברזילי:

עם הזמן אנו מתחילים להעריך את חשיבות ה-CMV  כגורם לפגיעה בשמיעה ביילודים.

זהו אחד המחקרים המקיפים ביותר לגבי שכיחות הבעייה.

החלק המדאיג יותר הוא זה שאפילו באחד מבין 10 ילודים אסימפטומטיים יתפתח ליקוי שמיעה (אמנם ברב המקרים חד צדדי).

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני