חדשות

תמונת מצב פגים 2015: שיעור זיהומים גבוה, מחסור באחיות ויועצות הנקה

23/11/2015

הודעת הפורום למען פגים בישראל

לקראת ''יום הפג הבינלאומי'' מפרסם ''הפורום למען הפגים בישראל'  את דו"ח מצב הפגים השנתי:

 

§      שיעור זיהומים בפגיות בישראל גבוה עד פי 4 ביחס למדינות המערב.

§      נמשך המחסור החמור של אחיות בפגיות.

§      קיים מחסור ביועצות הנקה בפגיות ועל אף הבטחות שניתנו טרם הוקם בנק חלב אם בישראל.

§      מסתמנת מגמה של שיפור בתשתיות של הפגיות כתוצאה מיישום מודל התמריצים.

 

 

דו"ח מצב הפגים, המתפרסם זו השנה הרביעית על ידי "הפורום למען הפגים", מפרט את מגוון ההיבטים בטיפול בפגים, החל מהטיפול הראשוני והמעקב ההתפתחותי שמקבל היילוד,

ועד לתנאים הסוציאליים להם זכאים הפגים ומשפחותיהם.

 

 

ח"כ אורלי לוי- אבקסיס (ישראל ביתנו), יו"ר הפורום למען הפגים בישראל (בתמונה): "בשנים האחרונות מאז הקמנו את הפורום למען הפגים יחד עם עמותת לה"ב והאיגוד הישראלי לניאונטולוגיה, אנחנו רואים יותר ויותר שיפורים בתחום הטיפול בפגים, ואני שמחה על כך שמודל התמריצים לפיתוח ושיפור מצב הפגיות שקידמנו, מצליח, ויש לכך תוצאות בשטח, וכי יש ליוזמות אלו אוזן קשבת במשרד הבריאות. גם הארכת חופשת הלידה בתשלום, שקידמנו בחקיקה, חשובה מאין כמותה, לאור המצבים המורכבים בהם נתקלים ההורים, כבר מיושמת בשטח, והוספת התקנים לאחיות ומתמחים, שהובטחו לנו, מצביעים על כיוון חיובי. עם זאת, יש לזכור שנושא בנק חלב אם, עדיין לא מיושם, למרות הבטחות שניתנו בעבר, ויש לפעול גם לחיזוק ותמרוץ האחיות בפגיות, בין היתר, כדי למנוע את המצב, בו הן בעצמן משלמות על ההכשרות שלהן, וכמו כן, לוודא כי התקציבים שמיועדים לפגיות, אכן מגיעים ליעדם".

 

 

הממצאים העיקריים העולים השנה מן הדו"ח:

 

·         שיעור הזיהומים בפגיות – שכיחות זיהומים נרכשים בדם בפגים במשקל לידה מתחת ל 1500 גרם היא פי 2-4 יותר בהשוואה למדינות מפותחות במערב אירופה, ארה"ב ויפן ועומדת על כ-19%. מציאות זו מסכנת את חיי הפגים, מאריכה את משך אשפוזם ועלולה לפגוע באיכות חייהם בעתיד.

 

·         מודל התמריצים – משרד הבריאות, בשיתוף פעולה עם האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה, פיתח מודל המדרג את הפגיות בישראל על פי קריטריונים הכוללים מדדי תשתית ומדדי איכות. פגיות המדורגות בחציון העליון מתוגמלות בבונוס. מודל זה יושם בסוף 2014 ובקיץ 2015. רוב הפגיות השתפרו בקריטריונים שנמדדו, הכוללים תקני כוח אדם, תשתיות מבניות וציוד רפואי. יש לתקף מגמה זו בבקרות הבאות ולבצע התאמות במודל כדי למקסם את יעילותו.

 

 ·         נמשך המחסור באחיות בפגיות – למרות עליה מסוימת במספר האחיות, יש, עדיין, מחסור של 65% באחיות בפגיות בישראל, ובמיוחד יש להקצות תקנים ייעודיים להכשרת אחיות המתמחות בטיפול בפגים. חוזר הפגיות שהופץ בדצמבר 2013 קבע, בין היתר, את התקינה המומלצת לגבי אחיות ונקבע בו כי התקן מחייב הקצאת תקינת אחיות למיטות טיפול נמרץ בילוד, על פי התקינה המקובלת לאחיות טיפול נמרץ במדינת ישראל. תקינה זו מסתכמת ב- 1676 אחיות. נמצא כי בשנת 2015 היו רק 854 בלבד, מתוכן רק 586 הן אחיות שעברו הכשרה על בסיסית לטיפול בפגים. כלומר, רק 35% מהאחיות שנקבע שצריך, עובדות בפועל.

 

·         מחסור ביועצות הנקה בפגיות והיעדר בנק חלב-אם בישראל – ממדגם של האיגוד המתבסס על נתוני 26 פגיות בארץ, עולה כי בכ-70% מהמשמרות בפגיות, אין יועצת הנקה אחת

כנדרש, על אף שלחלב אם חשיבות מוכחת למניעת זיהומים, תחלואה ותמותה וקיצור משך האשפוז של פגים. זאת ועוד, ממדגמים חלקיים, נמצא כי רק 60% מהפגים משתחררים מהפגייה כשהם ניזונים מחלב אם, בעוד שהיעד הבינלאומי עומד על 90%. עם הקמתו של בנק חלב אם בישראל, יקבל הנושא תנופה משמעותית, ואחוז הפגים המשתחררים, כשהם ניזונים על חלב אם, צפוי להיכנס כמדד איכותי לאומי.

 

·         טיפול בפג בקהילה – הפגים במדינת ישראל אינם מוכרים עדיין כילדים עם צרכים מיוחדים. כ-62% מהפגים אינם מקבלים טיפול ראשוני מיטבי, המותאם לצורכיהם המיוחדים במהלך אשפוזם וגם לאחר שחרורם מהפגייה; כ-82% מהפגים אינם זכאים למעקב התפתחותי וליווי מקצועי בקהילה. בנוסף, ממדגם שערך האיגוד, זמן ההמתנה הממוצע למכון התפתחות הילד מגיע עד ל- כחצי שנה, כאשר על פי המלצות איגוד רופאי הפגים, זמן ההמתנה צריך להיות בתוך חודשיים מיום השחרור מהפגייה. לשם כך, הוכן על ידי האיגוד בשת"פ עם משרד הבריאות ועמותת לה"ב טיוטת  "חוזר הפג בקהילה", שאמור להיות מאושר בקרוב, ולקבוע, בין היתר, תכנית מעקב מובנית למעקב וטיפול בפג בקהילה כולל פגים שנולדו בין השבועות 32-36.

 

·         מיגון פגיות – 18 מתוך 26 הפגיות בישראל עדיין אינן ממוגנות וב-48% מהפגיות אין אפילו אזור בטוח בשעת חירום בסמוך להן, ורק ל-4 מתוכן קיים אתר חליפי ממוגן, קטן ובלתי מספק. טלטול הפגים הזעירים מסכן את חייהם עקב נטייתם לדימום תוך מוחי.

 

·         מחסור ברופאי יילודים – קיים מחסור של כ-52% מהרופאים הניאונטולוגים הנחוצים לטיפול בפגים. חוזר הפגיות שהופץ בדצמבר 2013 קבע, את התקינה המומלצת לרופאים, על פי החוזר נדרשים 278 רופאים ניאונטולוגים, בעוד שבפועל נספרו, בשנת 2015, 142 רופאים בלבד, 48% ממה שנקבע בתקן.  

 

·         עלייה במספר המתמחים – נמשכת מגמת השיפור במספר המתמחים בניאונטולוגיה, הודות להגדרת מקצוע הניאונטולוגיה כמקצוע במצוקה והעלאת המודעות לנושא. עם זאת, כרבע מהניאונטולוגים הפעילים צפויים לפרוש בחמש השנים הקרובות, ולפיכך, יש לדאוג כי מגמת השיפור תימשך.

 

ד"ר שמואל צנגן, יו"ר האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה וחבר בהנהלת הפורום:

"שיעור הזיהומים הגבוה בפגיות בישראל עדיין נותר אתגר מרכזי עבורנו, ואסור לנו לקבלו כגזירת גורל. לכן, החלטנו ליזום תכנית לאומית להפחתת הזיהומים בפגיות בתהליך של שיפור איכות ושינוי תרבותי. התכנית הנקראת "לגעת באפס" זכתה לשיתוף פעולה מצוין מצד מנהלי הפגיות בארץ, ובתום שנה מיום השקתה, מסתמנת ירידה ממוצעת של כ 30% בשיעור הזיהומים בכלל הפגיות. יחד עם זאת, מוקדם מדי להסיק האם מגמה זו עקבית וקבועה. אין ספק, שיישום התכנית הניע תהליך מוצלח של שיפור איכותי המגיע מהשטח ועשוי לשמש כמודל לחיקוי אף במחלקות אחרות בבתי החולים."

   רומי שחורי, יו"ר עמותת לה"ב וחברה בהנהלת הפורום:

"עמותת לה"ב נאבקת על הוספת תקנים והכשרת כוח אדם מקצועי בתחום הרפואה ופרה-רפואה, אחד הנושאים החשובים מבחינתנו הוא שיפור הטיפול בפג בקהילה. העמותה פועלת להעלאת מודעות לסיבוכי הפגות ולצורך במעקב התפתחותי רציף ושוטף לכלל הפגים, גם לאחר השחרור מהפגייה. אנו נמשיך לעקוב ולוודא כי ההבטחות שניתנות לנו אכן יקוימו, בדגש על הקמת מרכזים התפתחותיים ייעודיים לפגים, הקמת בנק חלב אם לפגים ועוד. כמו כן, נמשיך לפעול למען זכויות ההורים לפגים ושיפור מצב הפגים והפגיות בישראל".

  

 

הדו"ח המלא יסופק לפי דרישה. ניתן למצאו באתר עמותת לה"ב ובאתר האיגוד הישראלי לנאונטולוגיה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני