חדשות

בעקבות תחלואה הנגרמת על ידי נגיף זיקה- משרד הבריאות ממליץ לנוסעים לדרום ומרכז אמריקה, לאפריקה, לדרום מזרח אסיה ולאיים באוקיאנוס השקט להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים במיוחד לנשים בהריון

05/01/2016

מחלת נגיף הזיקה

מחלת נגיף הזיקה הינה מחלה המועברת על ידי עקיצת יתושים המתבטאת בחום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים. במקרים נדירים, תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כגון  Guillain-Barre syndrome . בנוסף, קיים חשש כי הדבקה במחלה זו בזמן הריון עלול לגרום למומים נוירולוגיים קשים, כולל microcephaly .

הנגיף זיקה משתייך למשפחת    .Flavoviridaeהזיהום מועבר על ידי עקיצת יתושים (מסוגיaegypti - Aedes albopictus  Aedes ) נגועים בנגיף במהלך שעות היום. בנוסף, דווח על העברת הזיהום סביב לידה, ביחסי מין ובדרך עירוי דם מזוהם מתורם ללא תסמינים. תקופת הדגירה הינה כ-3 עד 12 יום.

אחד מתוך 5 אנשים מפתח תסמינים קליניים כדלקמן: מחלת חום חדה מלווה בפריחה מקולופפולרית או/ו כאבי פרקים (לפעמים עם נפיחות) או/ודלקת לחמית. החולה עלול לפתח כאבי שרירים, כאבי ראש, כאבים בארובת העין  retro orbital) ) והקאות. המחלה בדרך כלל קלה, נמשכת מספר ימים עד שבוע ועוברת לרוב ללא סיבוכים. מחלה קשה המצריכה אשפוז נדירה. דווח גם על מספר חולים הסובלים מ- Guillain-Barre syndrome .

לזיהום אין טיפול או חיסון ספציפי אלא רק טיפול תומך.

בימים האחרונים, הועלה חשש על קשר אפשרי בין זיהום הנגרם על ידי נגיף זיקה בקרב נשים הרות ומיקרוצפליה ( (microcephaly של העובר. משרד הבריאות הברזילאי מדווח על עלייה חריגה במקרים של מיקרוצפליה לאחר ההתפרצות של המחלה במדינה. פולינזיה הצרפתית מדווחת על  עלייה במומים מולדים במערכת העצבים המרכזית. בנוסף, בודקים את הקשר האפשרי בין זיהום הנגרם על ידי נגיף זיקה לבין Guillain-Barre syndrome (GBS ) בברזיל ובפולינזיה הצרפתית.

עדכון מצב אפידמיולוגי

ארגוני בריאות בינלאומיים ( CDC ,ECDC , WHO ) מדווחים על המשך התפשטות מחלת נגיף הזיקה באפריקה, בדרום מזרח אסיה ובאיי האוקיינוס השקט. לאחרונה, דווח על התפשטות המחלה באזורים חדשים בדרום ומרכז אמריקה כולל האיים הקריביים כגון בוונצואלה, פנמה, הונדורס, מרטיניק וגיאנה הצרפתית.

האזורים הנגועים בנגיף הזיקה נכון להיום: דרום ומרכז אמריקה כולל האיים הקריביים, דרום מזרח אסיה, איי הים השקט ומרכז ומערב אפריקה (כולל איי קייפ ורדה - .(CAPE VERDE

באיי קייפ ורדה מדווחים עד כה על 4800 מקרים חשודים.

(ראה טבלה לרשימת המדינות האנדמיות המלאה*).

המלצות  משרד הבריאות

אין אזהרת מסע למדינות אנדמיות לנגיף זיקה.  עד כה, לא דווח על חולים הסובלים מזיהום הנגרם על ידי נגיף זיקה בישראל.

עקב הסיכון להעברת זיהומים שונים לאחר עקיצת יתושים, משרד הבריאות ממליץ לנוסעים  לדרום ומרכז אמריקה, לאפריקה, לדרום מזרח אסיה ולאיים האוקיינוס השקט ובמיוחד לנשים הרות, להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים כגון, מריחה של חומר דוחה יתושים, לבישת חולצות ארוכות שרוולים, מכנסיים ארוכים, כובע, ולינה בחדרים מרושתים ומרוססים או ממוזגים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים.

 

בברכה,

דוברות משרד הבריאות

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני