חדשות

מיץ חמוציות ו/או תוסף פרוביוטי מסייעים בהכחדת הליקובקטר פילורי בילדים ? (Nutrition )

23/04/2008

מחקר חדש, שנערך במכון לתזונה וטכנולוגיית מזון באוניברסיטת צ'ילה, שבדרום אמריקה, קובע כי שתיית מיץ חמוציות בקרב ילדים, מסייעת בהכחדת חיידק ההליקובקטר פילורי (Helicobacter Pylori) אשר מצוי בקיבה של רוב האוכלוסייה, אולם בדרך כלל אינו גורם לבעיה בריאותית כלשהיא. יחד עם זאת כידוע, בקרב חלק מהאוכלוסייה, נוכחותו של החיידק עלולה לגרום למצב דלקתי, לכיב קיבה (אולקוס) ולכיב בתריסריון. הפגיעה מתרחשת כאשר החיידק פוגע בציפוי המגן הפנימי של הקיבה דבר המאפשר לחומצה לפגוע בדופן. על פי הערכה כ- 10% מהילדים בעולם המערבי נדבקים עד גיל 10 בחיידק, כ- 15% מהילדים המודבקים יפתחו כיב קיבה, השאר עלולים לסבול מכאבי בטן, אך מצב כרוני בילדים עלול להגביר עבורם את הסיכון לחלות בסרטן הקיבה בבגרותם.  

 

במחקר השתתפו 295 ילדים, בגילאי 6 עד 16, אשר אובחנו, באמצעות מבחן נשיפה, כנשאים של החיידק, אך עדיין אינם סובלים מסימפטומים. המשתתפים חולקו לארבע קבוצות, באופן אקראי וצרכו משקאות שונים, בכמות של 200 מ"ל, מדי יום, במשך שלושה שבועות. הקבוצה הראשונה צרכה משקה, המכיל מיץ חמוציות בשילוב פרוביוטיקה (Lactobacillus johnsonii La1 (La1)) והקבוצה השנייה, ששימשה כקבוצת בקרה, צרכה משקה המכיל פרוביוטיקה ללא חמוציות. הקבוצה השלישית, צרכה משקה, המכיל מיץ חמוציות בלבד ללא פרוביוטיקה והקבוצה הרביעית, ששימשה כבקרה, צרכה משקה פלצבו, שאינו מכיל מיץ חמוציות. לאחר שלושה שבועות בוצעה בדיקת נשיפה שנייה לאבחון הימצאות החיידק בקרב המשתתפים.

 

מניתוח תוצאות המחקר עולה תמונה מעודדת, המראה כי בקרב הנבדקים, שצרכו מיץ חמוציות, נמצאה ירידה משמעותית בכמות החיידקים בקיבה, בהשוואה לכמותם לפני צריכת המיץ. נמצא כי, בקרב הילדים שצרכו מיץ חמוציות הייתה ירידה של 16.9% בכמות החיידקים ובאלו שקיבלו תוסף פרוביוטיקה 14.9%. מעבר לכך, בקרב הילדים שצרכו מיץ חמוציות בשילוב פרוביוטיקה הייתה ירידה של 22.9% בכמות החיידקים, לעומת קבוצת הפלצבו בה נראתה ירידה של 1.5% בלבד בכמות החיידקים. ההבדלים בין הקבוצה המשולבת של מיץ חמוציות ותוספי פרוביוטיקה למיץ החמוציות בלבד או פרוביוטיקה בלבד לא היו מובהקים סטטיסטית.

 

כאשר נבדקו שוב, לאחר שלושה שבועות,  חלק מהילדים אשר צרכו במהלך המחקר מיץ חמוציות ואשר נראתה בהם ירידה משמעותית בכמות החיידקים, נמצאה חזרה של החיידק בשיעור של כ- 80%.

 

מסקנת החוקרים, אשר התבססה על פעילותו של מיץ החמוציות, המכיל רכיבים ייחודים הנקראים פרואנטוציאנידינים היא כי שתייה יומית של כוס מיץ חמוציות (200 מ"ל) , או צריכת התוסף הפרוביוטי La1, משפיעה באופן משמעותי על ילדים הנושאים את החיידק הליקובקטר פילורי ושאינם סובלים מסימפטומים וכתוצאה מכך עשוייה לסייע במניעת דלקת ומחלות קיבה. כמו כן לא נמצאה לדעת החוקרים עדות לפעילות סינרגיסטית של שילוב מיץ חמוציות ופרוביוטיקה.

 

המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי האמריקאי לתזונה (Nutrition) ומצטרף לשורה של מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה אשר מצביעים על האופן בו המרכיבים הייחודים המצויים במיץ החמוציות מחזקים את מערכת החיסון, מונעים זיהומים במערכת דרכי השתן ומסייעים בהורדת הסיכון למחלות לב וסרטן. עם התקדמות המחקר המדעי בעולם הולכות ומצטברות עדויות רפואיות נוספות לכך שמיץ חמוציות והשפעתו נוגדת החמצון יכול לשמש גורם המשפיע  גם באזורים נוספים בגוף וכן בטיפול בסוגי סרטן מסוימים.

 

 Nutrition. 2008 May;24(5):421-6. Epub 2008

מידע נוסף על חמוציות ותרומתן לבריאות שהועבר באדיבות נאווה ענבר, יועצת תקשורת ובריאות:  

חמוציות הן פירות השייכים למשפחת פירות היער ומקורן בצפון אמריקה. ילידי אמריקה הלבנים  כינו את  שיח החמוציות בשם קרנבריז (CRANBERRY) שכן הגבעול והפרח הזכירו להם את ראשו ומקורו של עגור (CRANE). חמוציות נחשבות לפרי מרפא ברפואה  העממית של צפון אמריקה. בין היתר שימשו פרחי חמוציות לחבישת פצעים, העלים לטיפול בבעיות של דרכי השתן וטיפול בשלשולים, הפירות הסגולים אדומים למניעת דלקות בדרכי השתן וחיזוק המערכת החיסונית.

פרי החמוציות שימש כמקור לוויטמין C בקרב מלחים בזמן הפלגתם ברחבי האוקיינוס. לפני עידן השימוש באנטיביוטיקה היו כבר החמוציות טיפול פופולארי בדלקות בדרכי השתן. לחמוציות ערכים תזונתיים רבים, כגון סיבים תזונתיים, וויטמין C  ופיטוכימיקלים  שונים, פרואנטוציאנידינים (נוגדי חמצון ייחודיים), פוליפנולים, חומצה אלגית ועוד.

 החל משנת 1984 הצביעו מחקרים רבים על כך שחמוציות הן בעלות יתרונות בריאותיים. המחקר המדעי הראשון על חמוציות קשור למערכת דרכי השתן. היתרון הבריאותי הוא הודות לרכיבים הקיימים בפרי החמוציות, הנקראים פרואנטוציאנידינים (נוגדי חמצון ייחודיים), אשר נמצאו כאחראים על יצירת מנגנון המונע ההיצמדות חיידקית לדופן הרקמה וכך מסייע לנטרול הפעילות המזיקה של החיידקים. עם התקדמות המחקר המדעי בעולם הולכות ומצטברות עדויות נוספות  הסוברות כי חמוציות יכולות לשמש כגורם מגן גם באזורים נוספים בגוף ובהשפעתם נוגדת החמצון המגנה על הלב, מונעת סרטן ומאיטה הזדקנות תאים.

 

יש לכם נסיון אישי חיובי או שלילי עם מטופלים שהשתמשו בחמוציות/פרוביוטיקה בהקשר של הליקובקטר פילורי ואתם רוצים לשתף את עמיתכם בו ? יש לכם שאלות בנושא למנהל הפורום של emed.healthclub , פרופ' וייסמן, בנושא ? הקליקו כאן ! 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני