חדשות

ההבדלים בתוצאות ארוכות הטווח בין Omeprazole ובין ניתוח אנטי-ריפלוקס לטיפול ב-GERD (מתוך Clinical Gasrtoenterology and Hepatology)

31/12/2009

מאת ד"ר בן פודה שקד 

                              

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחון Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי בעוד שטיפול תרופתי ב-Omeprazole וניתוח אנטי-ריפלוקס שניהם נסבלים היטב ויעילים כטיפול ב-Gastroesophageal Reflux Disease (GERD), הרי שהתוצאות ארוכות הטווח של שתי הגישות הטיפוליות נבדלות במידה רבה אלו מאלו. בתום 12 שנות מעקב, מסכמים החוקרים כי שתי הגישות עודן טעונות שיפור.

 

במחקר נכללו בתחילה 122 חולים אשר עברו ניתוח ו-133 אשר נטלו Omeprazole למשך תקופה ממושכת. עם זאת, לאחר דיווח התוצאות כעבור 5 ו-7 שנות מעקב, רבים מהחולים אבדו למעקב.

 

מבין 53 חולים אשר עברו ניתוח, מדווחים החוקרים כי 28 מהם (53%) נותרו ברמיסיה מתמשכת. מבין 71 החולים שטופלו תרופתית ב-Omeprazole, 45% מאלו שעברו תיקוני מינון ו-40% מאלו שנותרו על מינון תרופתי קבוע הראו רמיסיה מתמשכת.

 

ככלל, מציינים החוקרים כי הגישה הניתוחית הראתה עדיפות בשליטה בתסמיני ה-GERD כגון צרבת ורגורגיטציה, אולם מוסיפים כי טיפול ארוך טווח ב-Omeprazole הצליח למנוע קשיים בתר-ניתוחיים בבליעה, גזים וחוסר יכולת לגהק או להקיא. לדבריהם, מעניין היה לגלות כי התלונות הבתר-ניתוחיות לא הצטמצמו עם הזמן. זאת ועוד, 38% מהחולים שעברו ניתוח נזקקו בסופו של דבר לתרופות נוגדות הפרשת חומצה. באשר למדדי איכות חייהם של המטופלים, התוצאות היו דומות בין הקבוצות לכל אורך תקופת המעקב.

 

החוקרים מציינים כי ניתן לפרש את תוצאות המחקר ככאלו המעידות שטיפול תרופתי ב-Omeprazole תוך תיקון המינונים הינו טוב כמעט כמו ניתוח. עם זאת, הם מוסיפים כי יתכן ורופאים מנתחים אשר יקראו את עבודתם יגיעו למסקנה לפיה הגישה הניתוחית היא העדיפה.

 

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון ואשר התייחס לפרסום הדברים, טוען מומחה בתחום כי הוא עצמו מתקשה להבין מדוע חולה טיפוסי הסובל מ-GERD ייבחר בפתרון ניתוחי העלול להיות מסוכן על מנת לתקן בעיה אשר ניתנת לשליטה כמעט מלאה באמצעות תרופה בטוחה יחסית.

 

Clin Gastroenterol Hepatol 2009;7:1292-1298

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני