חדשות

מאמר סקירה בוחן את היעילות של ניתוח פונדופליקציה לפרוסקופי לטיפול ב-GERD (מתוך Cochrane Database of Systematic Reviews)

03/04/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

ממאמר סקירה חדש אשר פורסם בגיליון מרץ של ירחון Cochrane Database of Systematic Reviews עולה כי ניתוח פונדופליקציה לפרוסקופי הינו יעיל יותר מטיפול תרופתי עבור חולים הסובלים ממחלת Gastro-esophageal Reflux Disease (GERD) בטווח הקצר והבינוני.

 

החוקרים מסבירים כי מחלת GERD הינו מצב נפוץ המערב עד ל-20% מהחולים במדינות מערביות, ומתבטא בצרבת, ריפלוקס או שניהם גם יחד. לדבריהם, לא ברור שמא טיפול תרופתי או ניתוחי (פונדופליקציה המבוצעת באופן לפרוסקופי) הינו הטיפול היעיל יותר מבחינה קלינית וכלכלית לשליטה במחלה.

 

לשם כך, ביקשו החוקרים להשוות את ההשפעות של טיפול תרופתי אל מול אלו של ניתוח פונדופליקציה לפרוסקופי על איכות החיים הקשורה בבריאות וזו הספציפית לתסמיני GERD בקרב מבוגרים הסובלים מהמחלה. בוצע חיפוש ממוחשב של מאגרים לרבות CENTRAL, MEDLINE ו-EMBASE, כמו גם חיפוש ידני של תקצירים מכנסים ושל רשימות מאמרים. בנוסף, יצרו החוקרים קשר עם מומחים בתחום במטרה לאתר עבודות רלוונטיות שטרם פורסמו.

 

החוקרים מציינים כי נכללו בסקירה מחקרים מבוקרים שבוצעו בהקצאה אקראית או אקראית-למחצה, בהם הושווה הטיפול התרופתי עם ניתוח פונדופליקציה לפרוסקופי. שני חוקרים אספו מידע מהמחקרים באופן בלתי תלוי והעריכו את איכותם המתודולוגית. יעדי המחקר העיקריים היו איכות החיים (Quality of Life, QoL) הקשורה בבריאות וזו הקשורה בתסמיני GERD באופן ספציפי, צרבת, רגורגיטציה וקשיים בבליעה.

 

לאחר סקירת הספרות, אותרו ארבעה מחקרים מתאימים, ובהם סך של 1,232 חולים שהוקצו אקראית לאחת מזרועות הטיפול. בארבעת המחקרים דווח מידע אודות ה-QoL הקשורה בבריאות, אם כי מידע זה היה משולב בשימוש במודלים של השפעה קבועה בשניים מהם. בהשוואה לטיפול התרופתי, נמצא כי הניתוח היה קשור בשיפור מובהק סטטיסטית באיכות החיים הקשורה בבריאות בתום שלושה חודשים ובתום שנה בתר-ניתוחית (ההבדל הממוצע בציון מדד ה-36-Item Short Form Survey general health score עמד על -5.23; 95% CI = -6.83 - -3.62).

 

החוקרים מוסיפים כי על אף שלא שולבו הנתונים, נצפו שיפורים משמעותיים באיכות החיים הקשורה בתסמיני GERD בעקבות הניתוח לעומת הטיפול התרופתי בכל המחקרים שנכללו בסקירה. תסמיני צרבת, ריפלוקס ותחושת נפיחות בטנית ירדו בעקבות הניתוח, ואולם חלק קטן מהחולים סבלו מקשיים מתמשכים בבליעה גם לאחר הניתוח.

 

תופעות לוואי בתר-ניתוחיות לא היו שכיחות לדברי החוקרים, והשיעור הכולל של סיבוכים בתר-ניתוחיים היה נמוך, אם כי הניתוח לא היה נטול סיכונים לחלוטין, ועלותו הייתה גבוהה משמעותית מזו של הטיפול התרופתי המקובל. לטענת החוקרים, מאחר והמידע התבסס על השנה הראשונה שלאחר הטיפול, יש לשקול את העלות הכספית ותופעות הלוואי שכרוכות בטיפול ארוך הטווח במחלת GERD כרונית, וההחלטות הטיפוליות בחולי GERD צריכות להתבסס על העדפותיהם של הרופא והמטופל.

 

החוקרים מסכמים כי ישנן ראיות לכך שניתוח פונדופליקציה לפרוסקופי הינו יעיל יותר מאשר טיפול תרופתי במחלת GERD, לכל הפחות בטווח הקצר עד בינוני. עם זאת, הניתוח מלווה בסיכון ולא ברור עדיין אם תועלתו עולה על חסרונותיו בטווח הארוך.

 

בין מגבלות הסקירה הנוכחית מזכירים החוקרים סיכון בינוני או נמוך להטיות בארבעת המחקרים שנכללו בה, והיעדר נתונים מפורטים ביחס לחלק מיעדיהם המשניים בנקודות זמן שונות של המעקב. בנוסף, בשניים מהמחקרים לא צוין אם המחקר בוצע תוך שמירה על סמיות ההקצאה של החולים.

 

לדברי החוקרים, מחקרים קודמים, אשר פורסמו טרם פיתוחו של ניתוח זעיר-פולשני לטיפול ב-GERD, הציעו כי יתרונות הטיפול הניתוחי במחלה אינם נשמרים לאורך זמן, ומדגישים לפיכך את החשיבות של עריכת מחקרים עתידיים אשר יבחנו את יעילותם של ניתוחי פונדופליקציה לפרוסקופיים בטווח הארוך. בנוסף, יש מקום לטענתם להמשיך במחקר ביחס להשלכות הקליניות והכלכליות ארוכות הטווח של טיפול תרופתי לעומת ניתוח.

 

Cochrane Database Syst Rev 2010

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני