חדשות

האם דום נשימה חסימתי בשינה מוביל להתפתחות החזר קיבה-וושט? (מתוך Chest)

16/04/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש עולה כי אירועי דום נשימה חסימתי בשינה (OSA Obstructive Sleep Apnea) אינם תורמים להתפתחות החזר קיבה-וושט – ממצאים הסותרים את התיאוריות המקובלות.

 

שני ממצאים הובילו לחשד (השגוי, כפי שמסתבר) כי דום נשימה בשינה עשוי להוביל להחזר קיבה-וושט: ראשית, במהלך אירועי OSA חלה נפילה בלחץ התוך-וושטי, ושנית, מתן nCPAP (Nasal Continuous Positive Airway Pressure) לחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה מפחית את הריפלוקס בזמן שינה.

 

עם זאת, מהמחקר הנוכחי עולה כי בחולים חלים שינויים בסוגר הוושט העליון ובלחצים בצומת וושט-קיבה בזמן OSA, המונעים החזר קיבה-וושט.

 

החוקרים בחנו 11 חולים עם GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) ו-OSA, 9 חולים עם GERD בלבד , 6 חולים עם OSA בלבד, ו-15 ביקורות ללא אף אחת משתי המחלות. החוקרים ערכו ניטור למשך 6-8 שעות לאחר ארוחה במהלך שינה.

 

החוקרים תיעדו את שלבי השינה ואירועים נשימתיים באמצעות בדיקת שינה; הם נעזרו במנומטריה ברזולציה-גבוהה במטרה להעריך את הלחצים בתוך הוושט, בצומת קיבה-וושט ובסוגר הוושט העליון, ותיעדו את אירועי הריפלוקס באמצעות מדידות pH ואימפדנס.

 

החוקרים מדווחים כי שכיחות אירועי ריפלוקס וושט-לוע ומעי-קיבה בחולים עם OSA ו-GERD לא הייתה שונה מזו שתועדה בביקורות, או ביתר הקבוצות.

 

הלחצים בוושט ירדו בזמן אירועי OSA, אך הלחצים בסוף-שאיפה בסוגר הוושט העליון ובצומת וושט-קיבה עלו באופן פרוגרסיבי, והיו גבוהים יותר משמעותית בתום אירועי OSA, בהשוואה למדידות בתחילת האירועים.

 

החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים מצאו שכיחות גבוהה של תסמיני GERD, שינויי ריפלוקס בבדיקת אנדוסקופיה ומדידות pH אבנורמליות בוושט של חולים עם OSA. אך קיימת קורלציה ירודה בין חומרת GERD ובין ממצאי OSA, ולכן לא היה ברור אם קיים קשר במנגנונים האחראיים לשינויים הפתופיזיולוגיים של OSA והתפתחות אירועי החזר וושט-קיבה.

 

מהממצאים הנוכחיים עולה כי חלים שינויים מפצים בחולי עם OSA, בין אם סובלים מ-GERD או לאו.

 

 

 

Chest 2010;137:769-776

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני