חדשות

עומס גליקמי תזונתי קשור לסיכון למחלת לב כלילית בנשים (מתוך ה- Archives of Internal Medicine)

18/04/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- Archives of Internal Medicine ב- 12 באפריל, עולה כי עומס גליקמי גבוה בתזונה יחד עם צריכת פחמימות ממזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה נקשרו לסיכון כללי מוגבר למחלת לב כלילית (coronary heart disease) בנשים אך לא בגברים.

החוקרים מסבירים כי בוצעו מספר מחקרים פרוספקטיביים שלא הדגימו תוצאות חד משמעיות בבדיקת הקשר בין עומס גליקמי תזונתי ואינדקס גליקמי ובין מחלות קרדיו-וסקולאריות, בייחוד בקרב גברים.

במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין עומס גליקמי תזונתי ואינדקס גליקמי ובין מחלת לב כלילית בעוקבה גדולה והטרוגנית של גברים ונשים שגויסו במקור לטובת מחקר European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.  במחקר זה נכללו 47,749 מתנדבים (15,171 גברים ו 32,578 נשים), אשר ענו על שאלון תזונתי, והיו תחת מעקב חציוני של 7.9 שנים.

מתוצאות המחקר עולה כי מתוך 463 נבדקים שזוהו כחולי מחלת לב כלילית בזמן המעקב, 158 היו נשים ו 305 גברים.  לנשים ברבעון העליון של צריכת פחמימות הודגם סיכון מוגבר משמעותית למחלת לב כלילית בהשוואה לאלו ברבעון התחתון (סיכון יחסי 2.00; 95% CI, 1.16-3.43).  קשר זה לא נצפה בגברים.  עוד נמצא, כי בנשים, צריכה מוגברת של פחמימות ממזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה (להבדיל מפחמימות ממזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך), נקשרה אף היא לסיכון מוגבר למחלת לב כלילית (סיכון יחסי 1.68; 95% CI, 1.02 - 2.75).  כמו כן, בקרב נשים בלבד הודגם סיכון מוגבר למחלת לב כלילית עבור נשים ברבעון הגבוה ביותר של עומס גליקמי בהשוואה לאלו ברבעון הנמוך ביותר (סיכון יחסי 2.24; 95% CI, 1.26 - 3.98).

החוקרים מסכמים כי במחקר זה, עומס גליקמי גבוה בתזונה יחד עם צריכת פחמימות ממזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה מגבירים את הסיכון הכללי לחלות במחלת לב כלילית.

החוקרים מציינים בין מגבלות המחקר את השימוש בשאלונים שלא יועדו להעריך את האינדקס הגליקמי והעומס הגליקמי בתזונה, יחד עם קביעת החשיפה התזונתית על בסיס הערכה חד פעמית של הרגלי התזונה של הנבדקים בשנה טרם מילוי השאלון.

החוקרים מציעים כי ההשפעות הקיצוניות של תזונה בעלת אינדקס גליקמי גבוה בנשים מתווכות ע"י הבדלים הקשורים למין במטבוליזם של כולסטרול וגלוקוז, אולם הם ממליצים על המשך מחקר שיאמת את העדר הקשר בין עומס גליקמי תזונתי גבוה ותחלואה קרדיו-וסקולארית בגברים.

Arch Intern Med

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני