חדשות

מהן ההתוויות לבדיקות אנדוסקופיה בחולים עם GERD? (מתוך Ann Intern Med)

08/12/2012

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

לפי הנחיות מטעם ה-American College of Physicians שפורסמו במהדורת דצמבר של כתב העת Annals of Internal Medicine עולה כי רופאים משתמשים ביתר בבדיקת אנדוסקופיה עליונה בחולים בסיכון נמוך עם GERD (Gastroesophageal Reflux Disease ), והתוצאה היא הגדלת עלויות הטיפול הרפואי, ללא שיפור התוצאות.

 

המומחים מסבירים כי GERD הינה בין המצבים הנפוצים ביותר במרפאות ראשוניות. אנדוסקופיה עליונה זמינה מאוד ומבוצעת באופן שגרתי לאבחנה וטיפול ב-GERD וסיבוכיה. עם זאת, ההתוויות לפרוצדורה זו אינן מוגדרות היטב.

 

הכותבים מציינים מספר קווים מנחים שפורסמו בנושא עם המלצות סותרות. שלושת האיגודים המובילים בתחום גסטרואנטרולוגיה בארצות הברית פרסמו המלצות שונות, דבר העשוי לבלבל רופאים באשר לגישה הטובה ביותר.

 

לאור זאת, צוות המומחים ערך סקירה של הספרות הרפואית ופרסם את המלצותיו.

 

ראשית, הכותבים ממליצים על אנדוסקופיה עליונה בגברים ובנשים עם צרבת ותסמיני אזהרה של GERD (דיספאגיה, דימום, אנמיה, ירידה במשקל והקאות חוזרות). הם מציינים כי במקרים אלו, לאנדוסקופיה עליונה ערך רב מאחר שנתוני הבדיקה עשויים לכלול מידע אודות ממאירות של הוושט או הקיבה, דימומים במעי הדק או היצרות של הוושט או שוער הקיבה.

 

שנית, הם ממליצים על אנדוסקופיה עליונה בגברים ובנשים עם תסמיני GERD הנותרים לאחר 4-8 שבועות טיפול בתרופות ממשפחת PPI (Proton Pump Inhibitor ), בגברים ובנשים עם דלקת ארוזיבית חמורה של הוושט לאחר חודשיים של טיפול ב-PPI להערכת הריפוי ושלילת וושט על-שם בארט, ובגברים ובנשים עם היסטוריה של סטריקטורה של הוושט, עם הישנות תסמיני דיספאגיה. החוקרים מציינים את החשיבות של אנדוסקופיה עליונה באוכלוסיות אלו.

 

בהנחיה השלישית ממליצים המומחים על אנדוסקופיה עליונה בגברים מעל גיל 50 עם תסמיני GERD כרוניים וגורמי סיכון נוספים, דוגמת ריפלוקס לילי, עישון, מדד מסת גוף גבוה ובקע סרעפתי, לזיהוי אדנוקרצינומה של הוושט וושט על-שם בארט וכמעקב אחר גברים ונשים עם וושט על-שם בארט. החוקרים כותבים כי בדיקות המעקב יבוצעו במרווחים של 3-5 שנים בחולים ללא דיספלזיה.

 

לסיכום, למרות שאנדוסקופיה הביאה לשיפור האבחנה והטיפול במחלות של מערכת העיכול, יש להקפיד על שימוש זהיר בבדיקה זו. מהנתונים עולה כי אנדוסקופיה עליונה בנוכחות תסמיני GERD יעילה במצבים ספציפיים, כפי שתואר בסקירה.

 

Ann Intern Med. 2012;157:808-816

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני