חדשות

שימוש בביספוספונטיים פומיים קשור לסיכון מוגבר לושט בארט (The American Journal of Gastroenterology )

22/11/2013

מאת מערכת אי-מד

מחקר חדש מה-The American Journal of Gastroenterology 

מדווח כי שימוש בביספוספונטים פומיים קשור לסיכון מוגבר לפתח ושט בארט (BE) .

מטרת החוקרים הייתה לבחון גורמי סיכון ל-BE בגמלאים ולקבוע אם קיים קשר בין סיכון ל-BE ושימוש בביספוספונטיים פומיים.

החוקרים ערכו מחקר מבוקר מקרה מבין מטופלים כשירים ל-esophagogastroduodenoscopy (בקיצור EGD) וקבוצת מדגם כשירה לבדיקת סקירה של קולונוסקופיה שגוייסה מתוך מרפאת קהילה השייכת למרכז רפואי אחד. מקרים עם BE דפיניטיבי הושוו עם מטופלים בקבוצת הביקורת, כשכולם עברו EGD .

שימוש בביספוספונטיים פומיים אומת באמצעות מירשמים שדווחו במערכת האלקטרונית של בית המרקחת. החוקרים חישבו את יחס הסיכון תוך שימוש ברגרסיה לוגיסטית רב משתנים לרבות התאמה לגיל, מין, גזע, שימוש ב-PPI, נוכחות בקע סרעפתי, יחס מותניים/ירך, זיהום בהליקובקטר פילורי, ונוכחות סימפטומים של GERD .

נכללו במחקר 285 מקרים של BE, ו-1,122 בקבוצת הביקורת האנדוסקופית ו-496 בקבוצת הביקורת בקהילה. שני הביספוספונטיים הפומיים היחידים שניתנו למשתתפים היו אלנדרונט וריסדרונט.

יחס מקרי ה-BE במטופלים בביספוספונטיים היה גדול יותר מאלה שבקבוצת הביקורת האנדוסקופית, והקהילתית : 4.6% לעומת 1.6% ו-2.9% בהתאמה.

בניתוח לאחר התאמות לגורמי סיכון נמצא ששימוש בביספוספונטים פומיים היה קשור באופן מובהק עם סיכון ל-BE כאשר יחס הסיכון היה פי 2.33 (בטווח של בין 4.88-1.11) בהשוואה לקבוצות הביקורת. יחס זה נותר מובהק כאשר קבוצת ה-BE הושוותה גם רק לקבוצת הביקורת האנדוסקופית עם יחס סיכון של פי 2.75 (טווח 1.28-5.87 ), אך חלש יותר כאשר ההשוואה הייתה לקבוצת הביקורת בקהילה בלבד עם יחס סיכון של פי 2.6 (בטווח 0.99-6.84).

הקשר שנצפה במטופלים עם GERD היה חזק יותר עם יחס סיכון של פי 3.29 (בטווח 1.36-7.97 ).

החוקרים מסכמים כי שימוש בביספוספונטיים פומיים קשור לסיכון מוגבר ל-BE, בעיקר במטופלים עם סימפטומי GERD ברקע.

Am J Gastroenterol. 2013;108(10):1576-1583

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני