חדשות

הערכת השימוש בבדיקות אנדוסקופיות בחולי GERD (מתוך JAMA Intern Med)

28/01/2014

 

מתוצאות מחקר חדש עולה כי יש מקום לשיפור בחירת החולים המתאימים לביצוע בדיקות אנדוסקופיה להערכת GERD (Gastroesophageal Reflux Disease), כאשר מסקירה רטרוספקטיבית של רשומות רפואיות אודות כחצי מיליון חולים עם GERD ללא-סיבוכים, החוקרים מצאו כי אנדוסקופיה שימשה ביתר בחולים בסיכון נמוך לסיבוכים חמורים של המחלה ולא שימשה באופן מספק בחולים בסיכון גבוה.

 

החוקרים סקרו את הנתונים אודות 499,073 חולים עם אבחנה ראשונה של GERD ללא-סיבוכים, שהוגדר בנוכחות מחלה ללא תסמיני אזהרה או סימני אנמיה, מחלת כבד לא-מפוצה, דימום ממערכת העיכול, מחלת צליאק, ממאירות גרורתית או טיפול כימותרפי מכל סוג. הם מדווחים כי בגברים בגילאי 65 שנים ומעלה נרשמה עליה של למעלה מפי שש בסיכון לוושט על-שם בארט או ממאירות של הוושט,קיבה או תריסריון, בהשוואה למדגם השוואה של נשים מתחת לגיל 50, אך בגברים תועד סיכון נמוך משמעותית לביצוע בדיקת EGD (Esophagogastroduodenoscopy).  הדיוק האבחנתי של הבדיקה לזיהוי וושט על-שם בארט עמד על 10.1% ולזיהוי ממאירות של וושט-קיבה-תריסריון עמד על 0.81%. לאור השכיחות הגבוהה של וושט על-שם בארט וממאירויות (11%) בעת הבדיקה האנדוסקופית, חוסר ההתאמה בין קבוצות בסיכון גבוה והסבירות להשלמת בירור אנדוסקופי עשויה לתרום לפספוס הזדמנויות להשלמת בדיקות סקירה יעילות.

 

מהנתונים עלה כי בגברים ובאלו מעל גיל 50 שיעור הבדיקות האנדוסקופיות היה נמוך יותר, אך עם סבירות גבוהה יותר לאבחנה של וושט על-שם בארט או ממאירות של הוושט,קיבה או תריסריון. גורמים המנבאים השלמת בירור אנדוסקופי כללו הופעת כאבי חזה, דיספפסיה וטיפול ב-PPI (Proton Pump Inhibitor) או אנטגוניסטים לקולטן להיסטמין-2, ביקור למרפאה גסטרואנטרולוגית, מגורים באזור עירוני ומספר גבוה של פרוצדורות אנדוסקופיות במרכז הרפואי. עם זאת, גורמים אלו לא נקשרו עם סבירות מוגברת לוושט על-שם בארט או ממאירות של הוושט, קיבה או תריסריון.

 

ממצאי המחקר מדגישים את הבעיות עימן מתמודדים רופאים בניסיון לבחור את החולים עם GERD בהם תתכן תועלת לבירור אנדוסקופי. המומחים מסבירים כי עדיין מפספסים את מרבית החולים עם וושט על-שם בארט למרות השימוש הנרחב בבדיקות אנדוסקופיות, כאשר עד 95% מהמקרים של אדנוקרצינומה מתפתחים בחולים ללא אבחנה קודמת של וושט על-שם בארט. עם זאת, בחולים עם תסמינים של החזר קיבה-וושט אין סיכון מוגבר לתמותה, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, ועדיין אין עדויות משכנעות כי בדיקות סקר אנדוסקופיות של חולים עם תסמיני GERD יביאו להפחתת שיעורי אדנוקרינומה של הוושט.

 

החוקרים מזהירים כי ללא סימני אזהרה, השימוש בבדיקות אנדוסקופיות, מעבר לבדיקות סקירה לוושט על-שם בארט וממאירות, אינו-ברור ונפח הבדיקות המבוצע בחולים בסיכון נמוך עשוי לפגוע בזמינות הבדיקה לחולים בסיכון גבוה יותר.

 

JAMA Intern Med. Published online January 27, 2014

 

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני