חדשות

חשיבות בדיקות גנטיות בחולים עם ממאירויות בגיל צעיר (מתוך כנס ה-AACR)

17/07/2020

 

בחולים עם הופעה מוקדמת של מחלות ממאירות קיימת שכיחות גבוהה של וריאנטים פתוגניים תורשתיים, עדות לחשיבות בדיקות גנטיות באוכלוסיה זו, כך טוענים מומחים במהלך הכנס הווירטואלי מטעם ה-AACR.

 

במסגרת המחקר בחנו החוקרים דגימות דם מ-1,201 חולים שהיו בגילאי 18-39 שנים בעת אבחנת ממאירות סולידית. בקבוצה זו נכללו 877 חולים עם הופעה מוקדמת של מחלת סרטן, אשר הוגדרו כממאירויות עבורן גיל 39 שנים נמוך בסטיית תקן אחת מהגיל הממוצע בעת אבחנת סוג ממאירות זו.יתר 324 החולים אובחנו עם ממאירויות בגיל מבוגר-צעיר, אשר הוגדרו כממאירויות עבורן גיל 39 שנים קטן מסטיית תקן אחת מתחת לגיל הממוצע בעת אבחנת הממאירות.

 

הממאירויות הנפוצות שהופיעו בשלב מוקדם כללו סרטן שד, מעי גס ורקטום, כליות, לבלב ושחלות. הממאירויות הנפוצות ביותר שהופיעו במבוגרים-צעירים כללו סרקומה, סרטן מוח וסרטן אשכים.

 

החוקרים השלימו ריצוף הדור הבא של דגימות החולים באמצעות פאנל שכלל עד 88 גנים שנקשרו בעבר עם נטייה לממאירות. ניתוח זה הצביע על שיעורי הימצאות גבוהים יותר משמעותית של מוטאציות תורשתיות בחולים עם הופעה מוקדמת של ממאירויות, בהשוואה לשיעורי ההימצאות באלו עם ממאירות במבוגרים-צעירים – 21% לעומת 13%, בהתאמה.

 

מבין קבוצת הממאירויות שהופיעו מוקדם, בחולים עם סרטן לבלב, שד וכליות תועד השיעור הגבוה ביותר של מוטאציות תורשתיות. בחולים עם הופעה מוקדמת של מחלות סרטן, המוטאציות הגנטיות תועדו בשכיחות הגבוהה ביותר בגני BRCA1 ו-BRCA2 (4.9%), גני תסמונת לינץ' (2.2%), ATM (1.6%) ו-CHECK2 (1.7%). מצד שני, במבוגרים צעירים, מוטאציות TP53 (2.2%) ו-SDHA ו-SDHB (1.9%) היו הנפוצות, כאשר מרבית המוטאציות תועדו בחולי סרקומה.

 

ממצאים אלו מעידים על היארעות לא-אחידה של תסמונות תורשתיות המעלות את הסיכון לממאירות במבוגרים צעירים עם ממאירויות. החוקרים זיהו שיעורי הימצאות גבוהים מאוד של מוטאציות תורשתיות במבוגרים צעירים עם ממאירויות אשר לרוב מופיעות בגילאים מבוגרים יותר.

 

מתוך כנס ה-AACR

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני