חדשות

טיפול הורמונאלי מסייע בטיפול בגלאוקומה (מתוך Menopause)

01/01/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מחקר חדש מבריטניה מצא כי מתן טיפול הורמונאלי מביא לירידה בלחץ התוך-עיני בנשים בריאות לאחר-מנופאוזה.

 

החוקרים ביקשו לבחון את הקשר בין טיפול הורמונאלי ובין לחץ תוך-עיני, מאחר שמחקרים מוקדמים מצאו כי לחץ תוך-עיני היה גבוה יותר במהלך הווסת, בהשוואה ליומיים לפני ואחרי הווסת.

 

בעוד שמחקרים בבעלי חיים מצאו כי פרוגסטרון עשוי להביא לעליה בלחץ התוך-עיני, מחקרים בבני אדם העלו תוצאות סותרות. מתוצאות מחקר Women's Health Initiative עולה כי טיפול הורמונאלי עשוי להעלות את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מסוימים. עם זאת, על-בסיס ממצאים אלו, טיפול הורמונאלי עשוי לשמש כגישה טיפולית חדשה להפחתת לחץ תוך-עיני בחולים עם גלאוקומה.

 

החוקרים מדדו את הלחץ התוך-עיני בשתי העיניים של 263 נשים לבנות, לאחר מנופאוזה טבעית. 91 מהנשים דיווחו על נטילת טיפול הורמונאלי בהווה ו-172 דיווחו על נטילת טיפול הורמונאלי אי-פעם בעברן. הם מציינים כי זהו המחקר הגדול ביותר, למיטב ידיעתם, להערכת ההשפעות האפשריות של טיפול הורמונאלי על לחץ תוך-עיני.

 

מהתוצאות עולה כי הלחץ התוך עיני היה נמוך יותר משמעותית בקבוצת הנשים שקיבלו טיפול הורמונאלי חליפי (11.85 לעומת 13.25 מ"מ כספית, p<0.001).

 

החוקרים לא זיהו הבדלים בין 33 הנשים שטופלו באסטרוגן-בלבד ו-58 הנשים שטופלו בתכשירים משולבים של אסטרוגן-פרוגסטרון. מכאן עולה כי המרכיב האסטרוגני הוא זה שמביא לירידת הלחץ התוך עיני, וכי פרוגסטרון, כאשר ניתן בשילוב עם אסטרוגן, אינו מלווה בהשפעה משמעותית על הלחץ התוך-עיני.

 

התוצאות לא הושפעו באופן משמעותי מגיל המשתתפים, זמן מדידת הלחץ התוך-עיני או מתן טיפול סיסטמי בחסמי ביתא.

 

Menopause 2010;17

 

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני