חדשות

חולים עם גלאוקומה אקספוליאטיבית עלולים לסבול מירידה בשמיעה (מתוך כנס American Association of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation)

04/10/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי של ה-American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation עולה כי חולים עם גלאוקומה קשקשית (Exfoliative glaucoma, XFG) מצויים בסיכון גבוה יותר לסבול מירידה בשמיעה בהשוואה לחולים עם גלאוקומה רחבת-זווית ראשונית.

 

החוקרים מצאו כי תגובות אודיטוריות פתולוגיות של גזע המח היו שכיחות פי 4 בחולים עם גלאוקומה מסוג XFG בהשוואה לאלו עם גלאוקומה רחבת-זווית ראשונית (Primary open-angle glaucoma, POAG). בנוסף, הספים האודיטוריים היו אף הם מוגברים באלו הראשונים, ולא בחולים עם POAG.

 

החוקרים מסבירים כי גלאוקומה אקספוליאטיבית נגרמת כתוצאה ממשקעים פיברילוגרנולאריים אשר חוסמים באופן מכני את יציאת מי הלשכה הקדמית של העין, דבר המוביל לעלייה בלחץ התוך עיני (Intraocular pressure, IOP). הם מציינים כי חולים עם גלאוקומה אקספוליאטיבית נבדלים מאלו עם POAG בכך שהלחץ התוך עיני גבוה יותר ואובדן שדה הראייה הוא רב יותר.

 

עם זאת, מוסיפים החוקרים, האקספוליאציה הינה למעשה מצב סיסטמי אשר מערב בעיקר את העין, וקשור בשינויים בממברנת הבסיס בתאי אפיתל בגוף כולו. לדבריהם, ביקשו במחקרם זה לבחון את המסלול האודיטורי בכדי לאתר פגיעה תפקודית אפשרית אשר עשויה לתמוך בטיבה הסיסטמי של האקספוליאציה.

 

לשם כך, סקרו החוקרים הערכות אודיולוגיות של 110 חולים עם גלאוקומה מסוג XFG ו-85 חולים עם גלאוקומה מסוג POAG (גיל ממוצע 66 שנים, טווח 50-70 שנים). הם מדווחים כי פרק הזמן של העברת התגובה האודיטורית מגזע המוח היה חריג ב-78% מחולי ה-XFG וב-22% מחולי ה-POAG. קשר מובהק זה נותר גם לאחר תקנון לגיל החולה ומינו, סוכרת, לחץ עורקי, מחלת לב כלילית, כולסטרול והיסטוריה של שבץ מוחי (OR, 4.36; p<0.001).

 

בקבוצת ה-XFG, נמצא כי חולים עם תגובה אודיטורית חריגה של גזע המוח הראו סף גבוה משמעותית בתדירויות 0.25, 4.0 ו-8.0 kHz וכן ב-pure-tone average ב-0.5, 1.0, 2.0, 4.0 ו-8.0 kHz בהשוואה לאלו עם תגובות תקינות של גזע המוח. לעומת זאת, בקבוצת ה-POAG, לא נצפה הבדל משמעותי עבור כל סף שהוא.

 

לדברי החוקרים, סריקות תהודה מגנטית מוחיות של החולים עם תגובות אודיטוריות פתולוגיות של גזע המוח היו תקינות. הם מסכמים כי התגובות החריגות, יחד עם הירידה בשמיעה שהוכחה במסגרת מחקרם זה, הינן אינדיקטיביות לשינויים הקשורים בגלאוקומה מסוג XFG במערכת העצבים המרכזית האודיטורית, או לחילופין לפעילות מרכזית שונה בשל שינויים ב-output של הפריפריה האודיטורית- השבלול.

 

מתוך הכנס השנתי של ה-American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation אשר נערך בבוסטון בחודש ספטמבר 2010.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני