חדשות

אימוני ראיה בעזרת מחשב עשויים לסייע בשיפור הראיה של חולי גלאוקומה (JAMA Ophthalmol)

12/02/2014

 

תרגילי ראיה מבוסס-מחשב עשויים לשפר את הראיה של חולים עם גלאוקומה, ככל הנראה הודות לפלסטיות של הרשתית ואזורים במוח האחראיים על הראיה, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם במהלך חודש פברואר בכתב העת JAMA Ophthalmology.

 

החוקרים בחנו את התוצאות של המחקר הפרוספקטיבי, אקראי, כפל-סמיות, שנערך בין מרץ 2004 ועד אוגוסט 2007. המחקר כלל 30 חולים עם גלאוקומה, שחולקו באקראי לקבוצת gVRT (Glaucoma Restoration Training) או פלסבו (15 חולים בכל קבוצה). שני חולים בכל קבוצה אבדו במהלך המעקב.

 

מבין 14 גברים ו-16 נשים בגילאי 39-79 שנים, 20 אובחנו עם גלאוקומה ראשונית פתוחת-זווית, 5 אובחנו עם גלאוקומה במתח תקין, אחד אובחן עם גלאוקומה סגורת-זווית וארבעה אובחנו עם גלאוקומה משנית. לא זוהו הבדלים משמעותיים בתחילת המחקר בגיל המשתתפים, זמן עד לאבחנה ראשונה, או לחץ תוך-עיני וחדות ראייה. שתי העיניים הושפעו ב-26 חולים.

 

באמצעות בדיקות HRP (High-Resolution Perimetry) מבוססות-מחש החוקרים מדדו את השונות בשדה הראיה הטבעי יומיים לפני התחלת האימונים. הם גם השלימו מעקב אחר תנועות העיניים במהלך בדיקת HRP, לקביעת יציבות הקיבוע לפני ואחרי תרגילי המחשב.

 

בחולים בקבוצת ההתערבות, שיעורי האבחנה עלו משמעותית, מ-37.45 אבחנות בתחילת המחקר ל-44.17 אבחנות לאחר ההתערבות, זאת בהשוואה לעליה לא-משמעותית מ-38.69 ל-39.84 בקבוצת הפלסבו (p=0.48). כקבוצת ביקורת, החוקרים מדדו את השינוי בעיניים לא מאומנות, אך לא זיהו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות.

 

בקבוצת ההתערבות תועדה גם עליה משמעותית בזמני התגובה, עם שיפור ממוצע מ-579.73 מילי-שניות בתחילת המחקר ל-541.67 מילי-שניות לאחר האימונים, בהשוואה לשינוי מ-558.53 מילי-שניות ל-559.53 מילי-שניות בקבוצת הפלסבו. עוד זוהה בקבוצה זו שיפור בבדיקות להערכת שדות הראיה בפרימטריה של לבן-על-לבן וכחול-על-צהוב.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי לממצאים אלו השלכות בעלות משמעות קלינית. ללא תלות במנגנון האחראי, ניתן כעת לגלות מעט אופטמיות בכל הנוגע לאובדן הראיה בחולי גלאוקומה, שכן נראה כי לא מדובר בהכרח במדרון, וישנו פוטנציאל לשיפור. הפלסטיות, או האינטליגנציה של המוח לפצות על נזקים, בשילוב עם תוכנת מחשב אינטליגנטית, דמוית-משחק, היא האחראית לשיפור במצבים אלו.

 

החוקרים מודים כי למעשה הופתעו מדרגת השיפור שתועדה, לאור העובדה שהנגע ממוקם כה פריפרית בעין.

 

JAMA Ophthalmol. Published online February 6, 2014

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני