מאמרי מערכת

גורמים הקשורים להידרדרות גלאוקומה פתוחת זווית עם לחץ נמוך ביפנים/ פרופ' מרדכי רוזנר

26/08/2019


בהתאם לשתי סקירות יפניות גדולות בנושא גלאוקומה, 3.9 אחוזים עד 4 אחוזים מהיפנים בגיל גבוה מ- 40 שנה חולים בגלאוקומה פתוחת זווית. מתוך חולי הגלאוקומה, 82 אחוזים עד 92 אחוזים היו עם לחץ תוך עייני נמוך מ- 21 מילימטר כספית (גלאוקומה עם לחץ נורמלי), כשהלחץ הממוצע היה 14.7 מילימטר כספית. שכיחות כזו היא בין השכיחויות המדווחות הגבוהות ביותר של גלאוקומה עם לחץ נמוך במדינות השונות, כולל מדינות אסייתיות. המטרה הסופית של טיפול בגלאוקומה הינה דחיית הידרדרות הנאורופתיה האופטית הגלאוקומטוטית וכך לשמר את התפקוד הראייתי ואת איכות החיים. עד עתה הטיפול המוכח היחיד אשר מצליח לדחות הידרדרות כזו הינו הורדת הלחץ התוך עייני.

במחקר  Collaborative Normal Tension Glaucoma Study (CNTGS) שהיה מחקר מבוקר עם רנדומיזציה שבוצע בחולי גלאוקומה עם לחץ נורמלי בארצות הברית, הראו שהורדת הלחץ התוך עייני מ- 16.9 מילימטר כספית ל- 10.6 מילימטר כספית דחה את הידרדרות הגלאוקומה, על פי הידרדרות בשדה הראייה או בצילום של הדיסקה ושל הרשתית הפריפפילרית. במחקר Early Manifest Glaucoma Trial (EMGT)  הראו שהסיכוי להידרדרות בקבוצת הטיפול עם הפחתה ממוצעת בלחץ התוך עייני של 25 אחוזים (של 5.1 מילימטר כספית) היה באופן משמעותי נמוך יותר מאשר בקבוצה שלא טופלה. 

במחקרים רטרוספקטיביים או לונגיטודינליים אחרים, שדיווחו על התועלת בהפחתת הלחץ התוך עייני בדחיית הידרדרות גלאוקומה של לחץ נורמלי, הלחץ התוך עיני בבדיקה ההתחלתית היה בין 13.9 מילימטר כספית ל- 16.2 מילימטר כספית. מצד שני מחקרים שבוצעו ביפן, מחקר Tajimi ומחקר Kumejima מצאו ש- 30 אחוזים עד 44 אחוזים מהחולים היפניים עם גלאוקומה פתוחת זווית (ששכיחותם באוכלוסייה בין אחוז אחד ל- 1.3 אחוזים) היו עם ערכי לחץ תוך עייני נמוך מ- 14 מילימטר כספית. הבסיס הנמוך של הלחצים התוך עיניים בחולים היפניים היה נמוך יותר מאשר בחולים מארצות הברית. אי לכך ניתן לשער שקצב ההידרדרות של הגלאוקומה או שמידת ההשפעה של הורדת הלחץ התוך עייני שונים עבור החולים היפניים. מסיבה זו בוצע המחקר הפרוספקטיבי הנוכחי ביפן  בחולים עם לחץ תוך עייני ללא טיפול הנמוך מ- 15 מילימטר כספית. במחקר הנוכחי נבדק קצב ההידרדרות של גלאוקומה ובוצעה הערכה האם הלחץ התוך עייני הינו גורם הסיכון החזק ביותר בחולים כאלה.

החוקרים היו ממחלקות עיניים שונות ביפן, מהאוניברסיטה של טוקיו, מהאוניברסיטה של Akita, ממרפאת העיניים של Tajimi Iwase ב- Gifu, מאוניברסיטת Kindai ב- Osaka-Sayama, מאוניברסיטת Kanazawa ב- Ishikawa, ממרפאת העיניים Kido ב- Niigata, ומ- Kanto Central Hospital of the Mutual Aid Association of Public School Teachers בטוקיו. מטרת המחקר הייתה לאפיין את המהלך הטבעי ולהגדיר את גורמי הסיכון הקשורים להידרדרות גלאוקומה של לחץ נורמלי בחולים יפניים אשר היו במעקב צמוד ללא טיפול. המחקר היה פרוספקטיבי ונמשך חמש שנים. נכללו בו חולים עם לחץ הנמוך מ- 15 מילימטר כספית ללא טיפול. בחולים אלה בוצעו הערכות של שדות הראייה כל שלושה חודשים ובוצעו צילומים של הדיסקה ושל הרשתית הפריפפילרית כל ששה חודשים. אחר כל המשתתפים בוצע מעקב ללא מתן טיפול. התוצאים העיקריים היו הידרדרות בערכי שדות הראייה ובצילומי הדיסק והרשתית הפריפפילרית כפי שנשפטו על ידי שלושה סוקרים בלתי תלויים. למחקר גויסו 90 חולים שגילם הממוצע היה 53.9 שנים והלחץ התוך עייני ההתחלתי היה בממוצע 12.3 מילימטר כספית. שכיחות הידרדרות הגלאוקומה במהלך 5 שנים הייתה 66 אחוזים. 52 אחוזים לפי הידרדרות בשדה הראייה ו- 50 אחוזים לפי הידרדרות בדיסקה וברשתית הפריפפילרית. היסטוריה של דימום בדיסקה, פלוטואציות בלחץ תוך עייני וקעור ורטיקלי רחב בדיסקה היו מנבאים משמעותיים להידרדרות גלאוקומה.

מסקנת החוקרים היא שבחולים יפניים עם גלאוקומה עם לחץ נורמלי ממוצע של 12.3 מילימטר כספית בבדיקה ההתחלתית, ללא טיפול, הירידה הממוצעת של MD של שדה הראייה בחמש שנים,  הייתה של 0.33 דציבל לשנה והשכיחות של הידרדרות הגלאוקומה כעבור 5 שנים הייתה 66 אחוזים.  גורמי הסיכון המשמעותיים שזוהו היו היסטוריה של דימום בדיסקה, פלוקטואציות ארוכות טווח בלחץ התוך עייני וקעור ורטיקלי רחב של הדיסקה.

Sakata R, Yoshitomi T, Iwase A, Matsumoto C, Higashide T, Shirakashi M, Aihara M, Sugiyama K, Araie M, for Lower Normal Pressure Glaucoma Study Members in Japan Glaucoma Society
Factors Associated with Progression of Japanese Open-Angle Glaucoma with Lower
Normal Intraocular Pressure
Ophthalmology 2019;126:1107-1116

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני