חדשות

ההערכה : שיעורי סרטן קיבה ירדו משמעותית בעשור הקרוב (מתוך Gut)

17/08/2007

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוגוסט של Gut, עולה כי השכיחות של נגעים טרום ממאירים בקיבה נמצאת בירידה ב-15 השנים האחרונות במדינות בעלות שיעור נמוך של סרטן קיבה. ממצאים אלה מציעים כי אפילו ללא התערבויות ספציפיות, מדינות המערב עשויות לראות ירידה נוספת של לפחות 24% בשכיחות של אדנוקרצינומה בקיבה.

 

למרות שהטרנד האפידמיולוגי החדש של נגעים טרום ממאירים בקיבה הוערכו בהולנד, החוקרים מרגישים כי ניתן לעשות אקסטרפולציה שלו למדינות מערביות אחרות, כולל ארצות הברית.

 

הירידה בנגעים טרום ממאירים של סרטן קיבה קשורה לירידה דומה בשכיחות של הליקובקטר פילורי. הירידה בשכיחות הזיהום לא קרתה רק בהולנד אלא גם במדינות מערביות רבות, כולל ארצות הברית.

 

סרטן קיבה הוא הסרטן הרביעי הנפוץ ביותר ברחבי העולם וסיבת המוות הקשורה לסרטן השנייה הנפוצה ביותר. השכיחות הגבוהה ביותר של מחלה זו נמצאת במערב אסיה, מערב אירופה ודרום אמריקה.

 

בנוגע לאזורים, כגון מערב אסיה, מערב אירופה ודרום אמריקה, שינויים סוציו-אקונומיים ושיפור בתנאי החיים, ככל הנראה יביאו לירידה בשכיחות של הליקובקטר פילורי ואם זה יקרה, ניתן להניח שהשכיחות של סרטן קיבה גם תרד.

 

תוך שימוש ברישום ההיסטופתולוגי ההולנדי הלאומי, החוקרים זיהו 97,732 מטופלים, שהיו בעלי אבחנה חדשה של אטרופיק גסטריטיס (n = 23,278), מטפלזיה אינטסטינלית (n = 65,937) ודיספלזיה (n = 8517) בין השנים 1991 ל-2005. המטופלים אובחנו בגיל חציוני של 65.7 ונשים היו משמעותית יותר מבוגרות בעת האבחנה בהשוואה לגברים בכל הקטגוריות של נגעים טרום ממאירים בקיבה.

 

במהלך תקופת המחקר, השכיחות של אטרופיק גסטריטיס ירדה ב-8.2% כל שנה והשכיחות של דיספלזיה בקיבה גם כן ירדה בשיעור דומה (8.1%). שיעור הירידה היה דומה בגברים ובנשים.

 

ירידה פחות ניכרת הופיעה במקרים של מטפלזיה אינטסטינלית : 2.4% כל שנה עבור נשים ו-2.9% עבור גברים. שיעור הירידה עבור אטרופיק גסטריטיס ועבור מטפלזיה אינטסטינלית הואץ לאחר 1996.

 

השכיחות של הליקובקטר פילורי ירדה בהולנד מ-40% ל-32% בין השנים 1989 ל-2006. החוקרים חושבים כי הירידה בשכיחות של נגעים טרום ממאירים של סרטן קיבה קשורה בראש ובראשונה לירידה בשכיחות של הליקובקטר פילורי (ירידה ספונטאנית וייתכן גם בשל הטיפול הפעיל בחולים). ניתן לשער ששינויים בתזונה וירידה בעישון גם עשויים לעזור בהיקף זה או אחר, אך אלה רק השערות.

 

הירידה בשכיחות של נגעים טרום ממאירים בקיבה גדולה מהירידה השנתית הנוכחית (2.13%) של סרטן קיבה בהולנד. על בסיס טרנדים אלה, צפוי שהשכיחות של סרטן קיבה תרד יותר במהירות בעשורים הקרובים. בעשור הקרוב, ההערכה היא ששיעור מקרים חדשים של סרטן קיבה ירד ב-24% שמתרגם לירידה בשכיחות מ-6.9 ל-5.2 ל-100,000 פר שנה.

 

מטופלים עם נגעים טרום ממאירים, כגון  אטרופיק גסטריטיס, מטפלזיה ודיספלזיה נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן קיבה. ברגע שרואים פחות מנגעים אלה יש פחות מקרי סרטן קיבה. פעם, נגעים אלה היו מאוד נפוצים באוכלוסיית הקשישים, כשהם נהיים נדירים, יש יותר מקום להתמקד במטופלים המעטים עם מצבים אלה ולשקול טיפול פעיל בהליקובקטר פילורי.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני