חדשות

ארדיקציית H.pylori עשויה לצמצם את הסיכון לסרטן קיבה (מתוך Annals of Internal Medicine)

23/07/2009

מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמה בגיליון ה-15 ביולי 2009 של ה- Annals of Internal Medicine, עולה כי טיפול מוצלח בזיהום ב- Helicobacter pylori עשוי לצמצם את הסיכון לסרטן קיבה בכשליש. עם זאת, הירידה האבסולוטית היא נמוכה, וכל המחקרים שכללה המטה-אנליזה נערכו באזורים עם היארעות גבוהה של סרטן קיבה.

 

החוקרים כותבים כי זיהום ב-H.pylori נחשב כגורם סיכון לסרטן קיבה. עם זאת, לא ברור האם טיפול המוביל לריפוי הזיהום ("ארדיקציה") מוביל גם לירידת הסיכון למחלה. מספר מחקרים בדקו אפשרות זו, אך רובם לא היו בעלי עוצמה מספקת לזיהוי ההשפעה.

 

מטרת המטה-אנליזה הייתה לבדוק האם קיימת השפעה מניעתית לטיפול, לאור העדויות הקיימות. החוקרים סרקו את הספרות לאיתור מחקרים אקראיים מבוקרים, אשר השוו בין קבוצה שקיבלה טיפול ארדיקציה וקבוצת חולים חיוביים ל-H.pylori שלא טופלו, וציינו את מספר מקרי סרטן הקיבה שאובחנו במהלך המעקב. יעד המחקר היה הסיכון לסרטן קיבה, שחושב במודל intention-to-treat.

 

הסריקה הספרותית הראשונית העלתה 5,488 עבודות. 5,473 מחקרים מתוכן לא נכללו על סמך הכותרת או התקציר, כך שהחוקרים סקרו כ-16 מאמרים במלואם. 9 מחקרים מביניהם לא נכללו גם הם (בעיקר בשל היעדר חלוקה אקראית, n=4) ולבסוף כללו החוקרים 7 מחקרים במטה-אנליזה.

מחקר נוסף הוצא מהמטה-אנליזה בשל הטרוגניות קלינית ומתודולוגית.

 

החוקרים מציינים כי כל המחקרים נערכו באזורים עם היארעות גבוהה של סרטן קיבה (>20 מקרים ל-100,000 תושבים לשנה). חציון זמן המעקב היה 6 שנים (טווח 3-10 שנים).

 

מתוצאות העבודה עולה, כי 6 המחקרים שנכללו כללו 6,695 משתתפים שעברו מעקב בן 4-10 שנים. 3,388 משתתפים טופלו כנגד H.pylori, ומתוכם 37 משתתפים (1.1%) אובחנו כסובלים מסרטן קיבה, בהשוואה ל-56 מתוך 3,307 משתתפים (1.7%) שלא טופלו.

 

החוקרים מצאו כי הסיכון היחסי (RR) לסרטן קיבה בקבוצת הטיפול היה 0.65 (95% CI 0.43-0.98). הם מוסיפים כי בניתוח רגישות שבוצע נמצאו תוצאות דומות. החוקרים מציינים כי במחקר הנוסף שהוצא מהמטה-אנליזה, נכללו חולים עם סרטן קיבה בשלבים מוקדמים. במחקר זה נמצאה ירידה בהישנות המחלה בחולים אלו.

 

החוקרים מסכמים כי תוצאות המטה-אנליזה מלמדות שארדיקציית H.pylori מצמצמת את הסיכון לסרטן קיבה. הם מדגישים כי קרוב לחצי מאוכלוסיית העולם סובלת מהזיהום, אך רק מעט מהאנשים עם זיהום ב-H.pylori יפתחו בפועל סרטן קיבה. לדבריהם, טיפול ארדיקציה המוני אינו אפשרי ואינו מומלץ, ודרושים מחקרים נוספים על מנת לזהות את האנשים הנמצאים בסיכון גבוה.

 

 

Ann Intern Med 2009; 151: 121-8.

 

 

לידיעה ב-NeLM

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני